Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Budi doula - zaliječi, proslavi i pomogni

Što je tada dvadesetosmogodišnju ženu bez djece, bez izraženog interesa da ima djecu ili iskustva s majčinstvom privuklo da postane doula? Vjerujem da su se mnogi to upitali kada sam prvi puta pristupila ovoj iznimnoj zajednici žena.

Iskreno, ne znam niti ja, odnosno nisam znala do jednog dana kada sam sjedila s jednom novopečenom mamom koja ima nevjerojatnu sposobnost da pronikne u tebe i postavi prava pitanja. Bez da sam slutila, u trenu sam se osjetila ogoljelo pred njom, nakon što sam shvatila da joj neće biti dovoljan odgovor koji sam koristila do tada. Da, biti doula je za mene uistinu oblik borbe za ženska prava, odnosno osnaživanje žena.

Ali ona je tražila da zaronim dublje i tada sam prvi puta to i napravila. Moj odgovor mogao bi se sažeti u jednu rečenicu: "Želim biti tu za te žene jer moja majka nije bila uz mene".

Pronaći ćete u knjigama da biti doula znači mothering the mother, doslovno biti majka drugoj majci i brinuti o njoj u trenucima potrebe. Za mene je to bilo i osobno. Isprva šokirana svojom izjavom, postupno sam si dopustila da mi to "sjedne" u tijelo jer sam si napokon priznala svoju unutrašnju motivaciju i izrekla je.

Jednako toliko snažno volim biti na samom izvoru života: trenutak kada se rađa novo biće je nevjerojatan i treba ga slaviti, umjesto da ga se bojimo.

Što tebe vuče?

To je moja motivacija, moj život koji me oblikovao u osobu koja jesam i usmjerio premo ovome poslu. Nedavno je Jasmina, motivirana online školom koju je pohađala, inzistirala na jasnoći ciljeva svega što radimo. Od bloga, postova, newslettera, radionica, poroda do postpartum posjeta, htjela je znati koji je naš sveobuhvatni cilj. Za sebe sam zaključila: 

Osnaživanje i osvještavanje žena.

Osvijestiti na način da bolje upoznaju sebe kroz trudnoću, rađanje i postpartum, osnažiti da odluke donose saamopouzdano, poštujući sebe i svoje potrebe.

Kao da su sve žene koje dotaknem svojim radom moje kćeri (a za svoju djecu želimo najbolje), zato svakoj ženi želim pružiti te dvije stvari u mjeri u kojoj ih one žele i mogu prihvatiti.

Koja je vaša motivacija u ovom svijetu? Ako osjećate da i vi želite na ovakav i sličan način raditi sa ženama, možda je poziv doule za vas.

Proslaviti i zaliječiti

Mnoge žene dođu na doula obuku jer moraju zaliječiti svoje rane isprva niti ne znaju da im je to motivacija. Obuka im onda bude predivno iskustvo ženskog zajedništva, podržavanja, mudrosti drugih žena i prihvaćanja. Tada si napokon mogu priznati da su doživjele traumatično iskustvo i započeti proces liječenja svojih rana jer su im druge potvrdile ono što Žena u njima već zna. Samo je nam je potrebno sigurno mjesto i zajednica koja će nas držati dok se mi raspadamo i skupljamo.

Druge žene dođu proslaviti svoje iskustvo. Zaliječiti i proslaviti nisu isključivi niti oprečni pojmovi. Ako se žena osjeća da mora umanjivati svoj predivan porod jer ga njezina zajednica ne priznaje, biti okružena ženama koje ga u potpunosti slave i vole je transformirajuće za njih.

Upravo je to ono što svaka žena u babinju treba: zajednicu koja će je dočekati i priznati njezin pothvat, njezino novo rođenje nakon poroda jer ona više nije ista žena. Ona je sada majka i često se osjeća kao potpuno druga osoba. Upravo takvo razumijevanje i prihvaćanje dobiva na obuci, odnosno u krugu podržavajućih žena koje pričaju baš o tim stvarima.

Ponekad dođu i žene koje nemaju iskustvo majčinstva i žele se utopiti u predivnoj ženskoj energiji i učiti od mudrijih kako bi njihov put bio ispunjeniji i ljepši. Nekada imaju potrebu biti majka drugim ženama, nekada samo žele sve za sebe, oboje je potpuno savršeno u redu i predivno jer dolazi iz ljubavi, prema drugima i prema sebi.

Ako se pitaš je li doula obuka za tebe

To što razmišljaš o tome znači da si već zakoračila. Možda još nisi s obje noge tu, ali budući da te privlači, znači da će ti dati nešto što ti sada u životu treba.

Znanja o trudnoći, porodu i babinju koja stječeš na obuci oduvijek su pripadala ženama.

Možda te plaši što nikada nisi bila u takvom krugu žena. Ne brini jer je to nešto što svakoj od nas ispuni mozak oksitocinom, a srce ljubavlju. Ženskim krugom se stvaraju sestre za život. Jasmina i ja smo to doživjele, doslovno smo se povezale na prvi pogled.

Ako se bojiš da svoj život nećeš moći organizirati da uspiješ otići na obuku, ne brini, neka viša sila se uvijek pobrine da sve bude u redu. Jer to što ćeš doći je najbolje što možeš učiniti za sebe.

Ako ti prolazi još tisuću sumnja kroz glavu, razloga zašto ne ići na obuku, umiri se i zapitaj se odakle toliko otpor? Jer iza otpora se često skriva ogroman potencijal, a što je veći otpor, naša snaga iza njega koja se krije je veća.

Draga ženo, dođi

Ako su ti ove riječi previše, to je u redu. Možda je tvoj put drugačiji, a možda se vratiš ovome nakon nekog vremena i vidiš ove riječi drugim očima.

Ako ti ove riječi plešu po srcu, ovo je pravo mjesto za tebe. Draga ženo, dođi i budi dio našeg plemena, sela, zajednice, kruga i sestrinstva. Ako želiš pomoći svojoj zajednici, zaliječiti ili proslaviti svoje iskustvo, postani doula.

Jedno takvo mjesto je naša B doula obuka u listopadu 2019. koja je popunjena, ali se prijaviti možeš i za listu čekanja za obuku na proljeće 2020 godine.

Pridruži se zajednici žena koje mijenjaju svijet rađanja!

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr