Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

7 stvari na koje se teško pripremiti nakon poroda

Kako je ući u nečiji dom u babinju? Svi znaju da je to osjetljivo razdoblje, ali rijetko kada posjećujemo nekoga u prvim tjednima po rođenju bebe.

Osim ako ste doula, jer onda je to dio posla. Iako mi volimo porod, babinje, nove mame i tate, a posebice bebe, ovo razdoblje prati poseban osjećaj u zraku. On nije uvijek lagan i radostan, često puta je težak i gust.

Ženama u trudnoći objašnjavamo kako će se zamagljenost u glavi nastaviti i nakon poroda. Taj osjećaj da je netko istresao ladicu i sada sve ponovno preslaguje u njoj, a kao doule mi ulazimo upravo u tu maglu babinja.

Ženi koja isčekuje svoje prvo dijete je jako teško dočarati realnost babinja, a i istina je da je ona toliko preokupirana svojim porodom da niti ne može razmišljati o ičemu nakon toga. Kako to onda babinje izgleda?

#1 Sve na izvolte

Jedna mama je gledala svoju susjedu kroz prozor u zgradi preko puta s novorođenčetom, stalno bez majice i grudnjaka, nepočešljane kose, budne i po danu i po noći, i mislila si: “Nemoguće da ću i ja tako izgledati”.

Izgledala je upravo tako.

Ako mislite da ćete biti kao jedna od onih mama s reklame sa šminkom, frizurom i urednim stanom, vjerojatno se zavaravate jer to je iluzija koja nam se prodaje. Realnost su gole grudi (zbog bolnih bradavica, komfora, jednostavnosti), ne-seksi široka udobna odjeća, ne-seksi mrežaste gaćice i podočnjaci.

I to je potpuno normalno i u redu, ne treba biti drugačije. Vaše tijelo se oporavlja od jednog od najznačajnijih događaja vašeg života, treba mu dati sav mogući komfor i ljubav.

#2 Podočnjaci

Neispavanost je jedan od najvećih faktora (ne)zadovoljstva iskustvom babinja.

Mame su previše opterećene brigom o bebi da jednostavno ne stignu, odnosno ne hvataju kratke periode spavanja tijekom dana. Morate shvatiti da beba jede svaka 2-3 sata, dakle vi nećete imati više od 2 sata sna u komadu preko dana, a po noći ćete možda uloviti 4 sata!

Vi morate, ali stvarno morate, spavati i po danu. Kratki “power naps” od 15-ak minuta će vam zadovoljiti potrebe za idućih par sati. Opuštanje sa zatvorenim očima dok beba doji će vam također pomoći u osjećaju odmorenosti. U tim prvim tjednima ne morate i ne biste trebali ništa drugo, osim brinuti o sebi i bebi.

Preuzmite naš Plan babinja i pripremite se najbolje što možete!

#3 There will be blood

Vaše tijelo se 9 mjeseci mijenjalo i stvaralo novi život, vjerojatno mu treba isto toliko (ako ne i više) vremena da se zatvori taj krug trudnoće i poroda.

Najočitiji znakovi da imate veliku ranu na maternici i da morate brinuti o sebi su upravo krvarenje i kontrakcije. Krvarenje može potrajati par tjedana nakon poroda uz lohije, grumene zgrušane krvi.

Stoga će vam najbolji prijatelj u rodilištu i po dolasku doma biti veliki pamučni ulošci i mrežaste gaćice koje ih drže na mjestu. Čak i kada krvarenje prestane, u slučaju da se jedan dan premorite, krvarenje se može vratiti kao signal vašeg tijela da usporite. Zato uvijek slušajte sebe i svoje tijelo, jer ako ne reagirate na suptilne znakove, sigurno hoćete na ove koje vas malo preplaše.

#4 Potoci suza

Bit će suza, i bebinih i vaših. Ako su osnovne bebine potrebe (sitost, sigurnosti i suha pelena) zadovoljene, možda plače zbog kolika ili grčeva, možda jednostavno plače jer proživljava skok u razvoju ili plače iz razloga koji su vam još nepoznati.

U tom moru plača, i vi ćete nekada plakati. I to je potpuno u redu. Dopustite si to i prihvatite svoje suze jer one vas čiste. Biti će vam puno lakše ako budete puno plakali, nego ako malo plačete (jer svi plaču) i držite ostatak u sebi praveći se da ste jaki, kao one žene na reklamama.

To su mitovi koje vi, snažna i pametna žena, ne morate i ne trebate zadovoljavati. Znate da vaša beba samo želi da ste vi sretni jer onda je i ona sretna.

#5 Neuredna kuća

Osim ako ne angažirate mamu, baku ili profesionalnu čistačicu, zaboravite na dom kakav je bio prije bebe.

U babinju morate odmarati, to je jedna od vaših osnovnih potreba i zadaća!

Vaš partner ne smije biti vaš cijeli postpartum plan jer se i on mora upoznati i zaljubiti u bebu i priviknuti na novu situaciju, a ne samo služiti kao ispomoć. Uz to, sve mi dobro znamo, on nikada neće očistiti kuću prema vašim kriterijima čistoće.

Stoga prigrlite novi standard urednosti i čistoće, izgradit ćete bebin imunitet time. Ionako sva nova istraživanja ukazuju na važnost mikrobioma i nedezifinciranja "doma apoteke".

Ako vam je jako uredan dom prioritet, platite nekoga tko će vam jednom tjedno ili jednom u dva tjedna doći počistiti prvih par mjeseci. Neki ljudi troše na odjeću, hranu, putovanja, a neki će si radije priuštiti ispomoć oko kuće. 

#6 Nevjerojatna količina brige

Od trenutka kada se vaša beba rodi, sve da se ne zaljubite istog trena u nju (što je potpuno normalno, nekada taj proces potraje tjednima ili mjesecima), vaši zaštitnički instinkti će skočiti na vama do tada nepojmljivu razinu.

Ti instinkti su briga o tom malom stvorenju koje sa sobom nosite doma i shvaćate da ste zapravo od samog začeća jedini odgovorni za njega. Samo vam sada ta činjenica dolazi kao hladan tuš.

Zbog te brige će mame davati AD bebi iz straha da nemaju dovoljno mlijeka ili da je beba još uvijek gladna ako pokaže imalo nezadovoljstva nakon podoja. Ili će zbog te iste brige mama bojati spavati s bebom u krevetu, na tren zatvoriti oči dok je beba pokraj nje, dati nekome drugome da uspava bebu. Možda će brinuti hoće li previše nositi bebu jer će je "naviknuti na ruke" (bez brige, bebe se rađaju naviknute na ruke).

Što više naučite o normalnom ponašanju novorođenčeta, dojenju i brizi o bebi, to će biti manje ovakvih situacija.

#7 Srce će ti puknuti

Što od ljubavi, što od straha, što od sreće. Nitko i ništa vas ne može pripremiti na količinu emocija koja će vas preplaviti. 

Mame su jako osjetljive nakon poroda. Tek usputni komentar može ih rasplakati i učiniti da se osjećaju kao da nemaju štit od vanjskog svijeta. Jer nemaju.

Sirovost i ranjivost babinja je stvarna. Isto kao što je stvarno da će vas to dijete ispuniti nezamislivom količinom ljubavi koja slama srce.

Stari život

Vaš stari život više ne postoji. Nema vaše stare rutine, nema bezbrižnog izlaska iz kuće s novčanikom u ruci i nema neprekinutog sna od 8h, barem ne neko vrijeme.

Većina nas na jednoj razini to razumije, ali na dubljoj se dok ne dođe do toga nadamo da se ipak neće dogoditi tako velika promjena.

Vaš život će se preokrenuti naopačke, ili ćete barem biti takav osjećaj. Što se vi budete manje opirali toj promjeni, to će vam biti lakše.

Najteže je upravo onim mamama koje imaju čvrsta očekivanja ili veliku potrebu za kontrolom te se zbog toga jednostavno ne mogu prepustiti: ne gledati na sat, ne brojati podoje, pelene, spavanja, podrigivanja te minute i sate plakanja (i sebe i bebe).

Ako se u trudnoći ne suočite i prihvatite realnost babinja, biti će vam jako teško nositi se sa njime jednom kada se nađete u tome. Ulazeći u domove, upravo to vidimo najčešće. Ne doživljavamo tuđe babinje jer zajednice kao prije više ne postoje. Ne vidimo rođenje, nemamo iskustvo s rukovanjem beba, ne znamo kako nositi bebu ni kako dojiti.

Vi niste krivi za to, ali se zato možete pripremiti. Niste izgubljen slučaj.

Kako se pripremiti

Uzmite doulu koja će s vama proći sve logističke i psihološke aspekte pripreme za babinje. Odite na tečaj dojenja ili babyhandlinga, radionicu o babinju, pročitajte knjige o dojenju i svemu što nosi četvrto tromjesječje. Slušajte podcastove i gledajte intervjue o toj velikoj promjeni. Organizirajte Vlakić hrane, ispitajte žene u svom okruženju što je njima najviše trebalo, napravite korake ka uspješnom dojenju iz našeg bloga 10 koraka do uspješnog dojenja.

Stvorit ćete si velike šanse da ćete imati predivno iskustvo nakon poroda, a smanjiti si vjerojatnost postporođajne depresije, anksioznosti, količinu suza i iscrpljenosti jer ćete znati da možete i da nikako ne trebate sve sama

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr