Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Oporavak nakon epiziotomije i bolni odnosi nakon poroda

Kada imaš šavove nakon poroda, to jest ožiljke od reza ili pucanja, ti ožiljci ne zarastaju uvijek najbolje i u tom slučaju im se treba malo više posvetiti. O tome ćemo danas.

Ukratko o epiziotomiji

Više o epiziotomiji pisale smo ovdje, a evo nekoliko crtica o stanju u Hrvatskoj. 

Općenito, epiziotomija se počela naširoko koristiti prošlog stoljeća kada se vjerovalo da se na taj način prevenira teško pucanje međice i anusa*. Kasnije objavljene studije pokazale su kako rutinska primjena epiziotomije povećava gubitak krvi, stopu perianalne boli i infekcija te da negativno utječe na seksualnu funkciju.** 

Iako se rutinska uporaba epiziotomije u spontanom vaginalnom porodu ne preporučuje i nema dokaza koji potvrđuju potrebu za epiziotomijom u rutinskoj njezi***, u hrvatskim se rodilištima epiziotomija vrši u 13 do čak 72 % poroda****.  U 17 rodilišta u Hrvatskoj stopa epiziotomije veća je od 30 % (svjetske preporuke su do 10 %!).

Nema statistika o tome koliko se žena susreće s komplikacijama nakon ovog zahvata, ali u svojem sam se radu puno puta susrela sa ženama kojima su bolni ožiljci stvarali psihičku i tjelesnu nelagodu u seksu pa čak i svakodnevnim aktivnostima.

Je li normalno da seks nakon poroda boli?

Ponekad prvi seks nakon poroda ispadne više kao prvi pokušaj. Ne ide: možda je neugodno, zateže, boli.  Iako prvi put može biti popraćen s određenom dozom nelagode ili par kapljica krvi, dugoročno nije u redu da seks boli!

To nije nešto s čim trebaš naučiti živjeti. Nije nešto što trebaš izdržavati. Nećemo normalizirati bol. 

I još nešto, iako si sada mama i imaš sto stvari na pameti, nije vrijeme da odustaneš od sebe, svojih želja, svojeg užitka i svojeg seksualnog života.

Bolni odnosi nakon epiziotomije

U ovom sam videu objasnila 2 načina na koja oporavak od epiziotomije utječe na seks nakon poroda i što trebaš napraviti.

Ako želiš otvoriti vrata novoj razini intimnosti i ugode u svojem životu program Intimnost nakon poroda će ti pokazati kako. Saznaj više ovdje.

Prijavi se na newsletter Majčinstvo kao put ka sebi za priče i savjete o oporavku nakon poroda i odrastanju u majku ovdje.

 

* Izvor: Portal hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju
** Isto.
*** Izvor: WHO smjernice za Skrb tijekom normalnog porođaja
**** Izvor: Rodilišta - Roda (podaci za 2016. godinu)

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr