Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Oporavak nakon poroda: Je li važno koliko je prošlo vremena?

Kada se nalazimo u intenzivnom i izazovnom razdoblju nakon poroda željele bismo znati - koliko će to trajati? 

Odgovor na to pitanje ovisi o nekoliko stvari, ali prije svega želim te pitati:

Što za tebe znači oporavak nakon poroda?

Što bi za tebe podrazumijevalo da se potpuno oporaviš?

Neke žene pod oporavkom razmišljaju samo o tome što se događa s tijelom: je li prestalo krvarenje, zacijelili šavovi, je li se izravnao trbuh, skinuli kilogrami, je li im se vratila snaga ili prošla iscrpljenost.

I sve je to važno, ali ne zaboravimo da postoji i druga, jednako važna strana našeg zdravlja, a to je kako napreduje naš emocionalni oporavak: kako se osjećamo u postpartumu, jesmo li preboljele neke događaje s poroda ili se jednostavno psihički prilagodile silnim promjenama koje dolazak bebe podrazumijeva.

Nakon poroda postoji pritisak da se što prije vratimo na ono otprije umjesto da uvažimo promjene koje donosi majčinstvo.

Nerealna slika koju imamo o oporavku poslije poroda i pogrešna očekivanja izvor su velike frustracije.

Ono što se često skriva iza tog pitanja "koliko će trajati" je zapravo

Kada ću se vratiti na staro?

Čak i kada smo svjesne promjena koje majčinstvo donosi, na nekoj razini se pitamo kada ćemo dobiti natrag neke aspekte života koje smo imale prije no što smo postale majke. To se događa i kad dobivamo drugo, treće i svako sljedeće dijete: promjena je neminovna i treba vremena da joj se prilagodimo.

Ali koliko je vrijeme zaista faktor u oporavku?

U ovom videu govorim o 2 važne "stanice" na putovanju do oporavka i što je potrebno da bismo nakon poroda zacijelile u svakom smislu.

Ako želiš podršku na putu odrastanja u majku, online program Preporođena vodi te kroz proces kako da zacijeliš nakon poroda i pronađeš sebe u majčinstvu.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr