Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Porod kao obred prijelaza u majčinstvo, za one gladne smisla, za one koji traže nešto više

Dubok udah i izdah. Osjećam neku treskavicu u sebi svaki put kad se dotaknem nekih tema. Kao što je ova, znam da je važna po tom treperavom osjećaju, ali oklijevanju da započnem išta pisati.

Znala sam da je važna kad sam prvi put osjetila prepoznavanje na svim razinama bića, zatitrala sam cijela kad sam se prvi put susrela s tim idejama. Kad sam prvi put slušala Rachelle Garcia Seliga ili Diane Whapio Bartlett, čitala Kimberly Johnson ili Naomi Stadlen. Suze su mi navrle na oči kad sam osjetila to razumijevanje. One ZNAJU što prolazim. One RAZUMIJU o čemu govorim.

Ja nisam one niti sam sasvim dorasla ovoj temi, ali znam da je vrijeme da o tome progovorim kad mi se počnu događati sinkroniciteti, da mi žene s raznih strana paralelno počnu govoriti o istoj stvari.

Njihov put u majčinstvo i preobrazbe koje im se događaju. Izgubljenost. Snaga i ranjivost. One su to prošle, one se za to spremaju. One su u tranziciji, sa sobom nose emocionalnu prtljagu, otvorile su Pandorinu kutiju, zaronile su duboko i rastavile se na proste faktore.

"Ja nisam dobro"

Rekla mi je to jedna mama ne skrivajući svoje suze i uzrujanost. "Ne mogu se više pretvarati, ja nisam dobro. Zašto ne mogu biti suštinski ja? Osjećam se tako ranjivo i otvoreno, a drugi me ne razumiju. Ne mogu to sama."

Zašto je ona sad uzrujana. Njezinom partneru nije jasno, njezinoj okolini nije jasno. Volimo idealizirati majčinstvo i trudnoću, lakše je kad su majke blažene i nasmiješene. Da, majčinstvo je blagoslov, ali to ne znači da je lako. Nije uvijek sunčano. Mračna strana te ulice podjednako nas (ako ne i više) uči životu. Naš kapacitet za ljubav beskonačno se povećava, a to nas čini i snažnijima i ranjivijima.

Trudne žene su čarobnice spojene na Izvor života. Razbarušenih kosa, blistave, putene, senzualne, čak i onda kad se tako ne osjećaju. I kad ništa ne rade, one rade sve. One vide što mi ne vidimo i čuju što do naših ušiju ne dopire. 

Većina trudnoću svodi samo na fiziologiju, etikete i "simptome": gle je, ona je hormonalna, ogromna, natečena, uspuhana, nespretna, otresita, hirovita, ljuta. Ili još gore, samo blažena. 

Kako površno i frivolno. Jer ispod površine, potresaju ih tektonske promjene koje preispituju svaku stanicu njihovog bića. 

One su u ekspanziji, one su otvorene. Kažemo im da nisu racionalne, ali kako mogu biti racionalne dok se u njihovim tijelima događa alkemija.

Majčinstvo kao obred prijelaza 

Pojam "obred prijelaza" (obred odrastanja ili sazrijevanja, engl. rite of passage) osmislio je belgijski antropolog Arnold van Gennep, a opisuje obilježavanje važnih trenutaka u životu kao što su rođenje, pubertet, vjenčanje ili smrt. 

Način na koji danas živimo ne poznaje formalne obrede prijelaza, ali neupitno je da porod zauzima posebno mjesto u našim životima. Kako god da doživimo iskustvo rađanja, ono će nas promijeniti na načine za koje će nam ponekad trebati godine da sasvim obuhvatimo i integriramo.

U tradicionalnim je društvima pogled na porod daleko više od svojih fizičkih manifestacija. Rachelle Garcia Seliga (Innate traditions) je holistička primalja koja se posvetila istraživanju tradicionalnih načina brige za žene u postpartumu, ali i mapiranju emocionalnih, duševnih i tjelesnih promjena koje prate žensko zdravlje womb to tomb – čitav naš život. 

Razne su kulture stoljećima stvarale obrede prijelaza za muškarce. To su bili ispiti snage i izdržljivosti kroz koje su se trebali ogledati s prirodnim silama i pronaći svoje mjesto. Muškarci su morali izmišljati načine da se dokažu, da testiraju svoj ego i izdržljivost.

Za žene su obredi prijelaza sastavni dio naše cikličke prirode. Svaki menstrualni ciklus je jedan krug života i smrti, a porod – inicijacija u majčinstvo jedan je od najvećih ispita.

Rachelle Garcia Seliga proširila je Gennepovu definiciju obreda prijelaza i primijenila ga na rađanje i postajanje majkom. Prema njoj, obred prijelaza sastoji se od događaja – čina inicijacije (porod) s jedne strane, dok nas s druge strane tog iskustva očekuje podrška zajednice i društveno priznanje iskustva koje smo upravo prošli. 

Ako je majčinstvo obred prijelaza, ono slijedi tri faze.

Prva faza je trudnoća, a ona je ujedno i KRAJ. Kraj zato što da bismo prihvatile nešto novo u svojem životu, nešto moramo i otpustiti. Kako naše tijelo postaje dom za drugu osobu, odričemo se dijela svoje autonomije i udaljavamo od prethodnog identiteta. Stvarnost trudnoće (primjerice, mučnine ili umor) često nas prisili da se odreknemo aktivnosti koje su nas definirale, da promijenimo stil života i posvetimo se unutrašnjim procesima, ali i arhetipski, napuštamo Djevojku i dočekujemo Majku. Nestaje Majka s jednim djetetom i ustupa mjesto Majci s dvoje djece. Promjena i odricanje uvijek su prisutni. 

Druga faza je sam PRIJELAZ i to je porod. Nalazimo se između dva svijeta. Zastrašujuće je jer se suočavamo s nepoznatim i osjećamo sile veće od nas samih, dok naše tijelo i duh prolaze intenzivnu i dramatičnu kušnju. Porod je kao uspon na planinu i put je često dug, vijugav, strmovit i nepredviljiv. I bez obzira na podršku onih koji nas okružuju, to je nešto što moramo napraviti same.

Zašto su majke danas izgubljene

Treća faza je NOVI POČETAK, integriranje iskustva koje se upravo dogodilo i to je postpartum. Vrijeme kada nam treba podrška naših najbližih: da nas dočekaju na povratku s velikog putovanja, okrijepe na emocionalnoj i tjelesnoj razini i pruže uporište u fazi kad završavamo svoju transformaciju. Zajednica podržava novu majku, a ona im zauzvrat donosi svoje iskustvo. Sa svojeg je putovanja donijela informacije o tome kako će podići sljedeći naraštaj.

I tu je ključ ovoga iskustva.

Za potpuni krug potrebna je ZAJEDNICA i prijelaz nije potpun ako ne postoje svjedoci našem iskustvu, razumijevanje i priznanje da nismo više ista osoba koja smo bile.

Priznanje na način: "Prošla si kroz nešto nevjerojatno. Vidimo te. Shvaćamo da ti više nisi ista osoba. Dođi i podijeli svoje iskustvo s nama."

Ono što se danas događa jest da izostaje ključna podrška zajednice. Žene i dalje postaju majke, prolaze kroz intenzivne i korjenite promjene, ali u tome ostaju same.

Umjesto priznanja da ih je majčinstvo do srži promijenilo, one ostaju u nekom međuprostoru ili dobivaju kontradiktorne poruke o "povratku na staro". Umjesto da otkriju novu snagu kroz moćno iskustvo koje su upravo prošle, one su zbunjene i izgubljene u svojoj novoj ulozi za koju ih nitko nije pripremio.

U odnosu prema trudnoći, porodu i majčinstvu nedostaje nam poštovanja, razumijevanja pa i, usudim se reći – svetosti. 

Ako postoji nešto što u našem životu ne funkcionira, to će tinjati i planuti u razdoblju trudnoće i postpartuma. Na osobnom planu, u našim vezama, u načinu na koji živimo svoj život. To je poziv da riješimo potisnute i nerazriješene stvari, da učinimo svoj život potpunijim i održivijim. 

Počnimo od sebe

Da, naše društvo ne cijeni ono što radimo, ali zapitajte se, koliko same cijenimo svoju ulogu? Koliko poštujemo same sebe?

Jeste li se osjećale kao da ne pridonosite jer ste kao trudnica morale više odmarati? Koliko ste puta rekle da "niste ništa radile" kad ste cijeli dan provele kod kuće s djetetom? Othranjivanje djeteta je zadatak koji ponekad zahtijeva svu našu snagu i pozornost. I to nije nešto što možemo same.

Ako do sad niste imale svoju zajednicu, obitelj, pleme, svoje ljude koji će vas podržati bez obzira na sve, trudnoća je pravo vrijeme da izgradite svoj krug podrške

Postpartum nije sindrom, to je vrijeme nakon poroda koje nam je potrebno za oporavak i ponovno pronalaženje sebe. Način na koji o nama skrbe kroz ovo osjetljivo razdoblje ima direktan utjecaj na to kako ćemo se oporaviti – tjelesno, emocionalno i duševno.

Počnimo od sebe, tako što ćemo prepoznati koliko je vrijedan majčinski posao i pozvati svoju okolinu da nas u tome podrži.

I da se vratim na početak, ono razumijevanje s beskonačnim olakšanjem je jedan od razloga zašto sam uopće krenula ovim putem kao doula. Zato sam tu riječ htjela podijeliti dalje za one gladne smisla, za one koje traže više značenja u svemu, nadam se da ste barem tračak pronašle ovdje.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr