Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Priprema, pozor, dojenje! 10 koraka do uspješnog dojenja

Možda ste u filmu "Znat ćemo mi to" ili "To je prirodno, nema što biti teško" ili "Naučit ću kad se beba rodi".

Vjerujte nam, bit će vam puno lakše ako se dojenja uhvatite već sad dok je beba još trbušćiću.

Pitate li se kako je moguće da se dojenje predstavlja kao nešto tako teško i komplicirano kada smo mi SISAVCI i trebalo bi nam biti urođeno znanje i vještina kako prehraniti svoje mlade.

Izvori poteškoća

Prvi dio problema je što odrastamo van male zajednice u kojoj su naše pretkinje svakodnevno sudjelovale u brizi djece dok i same nisu imale svoju djecu. Dojenje je bilo sastavni dio života, a kada bi žena naišla na prepreke, one su se vrlo brzo otklonile savjetima iskusnih žena oko nje. I upravo je to u današnje vrijeme najveći nedostatak našeg društva, izgubili smo međugeneracijske veze koje su naše pretke učile, oblikovale i pružale podršku.

Uz to, žene koje sada rađaju su rođene u vrijeme kada je prehranjivanje adaptiranim mlijekom bilo jako zastupljeno te njihove majke često nemaju iskustvo dojenja i ne mogu im pružiti adekvatnu podršku. Čak i one koje jesu dojile svoju djecu, za smjernice koje su se u to vrijeme davale, danas se zna da su bile jako kontraproduktivne za dojenje, zbog čega su majke često ostajale bez mlijeka nakon par tjedana ili mjeseci.

Drugi dio problema je što su kompanije koje proizvode formulu za novorođenčad koje često povlače moralno dvojbene poteze u svojem reklamiranju. 

Iste kompanije primjerice proizvode kreme za nadražene bradavice kao posljedica dojenja. Reklamiranjem krema "koje će vam zasigurno trebati", indirektno vam poručuju kako je dojenje bolno i teško. Uz to se u mnogim oglasima majka koja doji prikazuje kao umornija, kaotičnija, bez vjenčanog prstena, neuredne kose i "ležernije" obučena, šaljući vam opet poruku da je dojenje puno teže i izazovnije nego hranjenje formulom.

10 koraka do uspješnog dojenja

Dojenje je vještina koja se uči kao i svaka druga. Uči se s ljubavlju, strpljenjem i PODRŠKOM.

Dakle, ako se bojite dojenja, ako uopće ne mislite o njemu ili ako mislite da će to biti lak posao, za vas sve je ovaj vodič! Ovo su koraci koje možete učiniti kako biste imali najbolji mogući početak dojenja, kako bi vaše grudi bile dobro i kako bi bili sigurni da vaše dijete dobiva dovoljno hrane.

#1 Učlanite se u Rodinu SOS grupu za dojenje već sad

Ispočetka će vam se pitanja koja mame postavljaju u grupi činiti kao znanstvena fantastika, ali nakon nekog vremena ćete početi prepoznavati uzorak u njima i znat ćete odgovor na većinu pitanja i prije nego savjetnica odgovori. Zamislite da u babinju znate točno kako se pobrinuti za zastoj i crvenilo na dojkama čim se pojavi ili koja poza najbolje odgovara kada je nalet mlijeka velik. Uz to si već sada zapišite broj i radno vrijeme Rodinog SOS telefona za dojenje na vidljivom mjestu.

Još bolje, preuzmite plan za babinje koji će vam pomoći da izgradite cijeli sustav podrške nakon poroda!

#2 Pročitajte knjige o dojenju

Ovo je bitno jer usred noći ne želite pregledavati forume ili članke s možda upitnim odgovorom na neko pitanje nego ćete ga naći u dobroj knjizi o dojenju. Već ćete imati ideju gdje potražiti odgovor u knjizi. Mamama volimo preporučiti The Womanly Art of Breastfeeding autorice Diane Wiessinger.

#3 Otiđite na tečaj za dojenje

Kada od savjetnica za dojenje ili doula čujete što je normalno, na koje znakove trebate paziti i kako se ponaša novorođenče, opremit ćete se sa znanjem koje će vam uvelike olakšati babinje i dojenje. Tamo ćete moći vidjeti na modelima lutke kako dojenje funkcionira i sami isprobati kako držati bebu u kojem položaju da kasnije možete vježbati doma. U Zagrebu je najpoznatija Rodina Mala škola dojenja, dok u drugim gradovima često patronažne sestre organiziraju po Domovima zdravlja radionice. Ako u vašem gradu nema tečaja, možete pitati savjetnicu da vam dođe održati privatni sat pripreme za dojenje.

#4 Pouzdani članci i filmovi

Kao odličan temelj i izvor informacija će vam poslužiti i mnogobrojni, ali sistematični članci na stranicama udruge Roda te film Mliječna staza koji je zamišljen kao priručnik koji će pomoći majkama uputom što raditi u bilo kojoj situaciji s dojenjem, ali i prenijeti osjećaje, probleme i rješenja drugih majki.

#5 Gledajte Youtube snimke i vježbajte s lutkom

Mame koje nisu prije istražile dojenje će jednom kada se beba rodi najčešće dojiti samo u jednom položaju, obično onom kojeg su joj pokazali u rodilištu.

Norveška primalja Tine Greve ima odlične i kratke snimke o raznim položajima koje možete vježbati sa lutkom, baš kao i ovi na hrvatskome jeziku o svemu vezanome za dojenje.

Bit je da kada dođe beba već znate na što točno morate paziti u položaju bebe, npr. donja usnice na van, dubina hvata, kako primate dojku rukom ili pravilan položaj bebe kad je na boku.

#6 Pridružite se lokalnoj grupi za dojenje

Ne morate čekati rođenje bebe kako biste se priključili lokalnoj grupi podrške dojenju. Već u trudnoći možete slušati iskustva i izazove te još bitnije – načine na koji se oni rješavaju. Obično se grupe podrške dojenju organiziraju po Domovima zdravlja ili knjižnicama, a vode ih najčešće patronažne sestre. Na stranicama Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja možete naći popis svih grupa po županijama i gradovima. 

#7 Družite se sa ženama koje doje

Ovaj korak je lako preskočiti i možda se čini banalnim, ali je jako bitan! Te žene postat će vaša mreža mama, a upravo su druge mame jedna od grupa ljudi u vašim krugovima koje će vam znatno olakšati babinje.

Ako se već u trudnoći okružite ženama koje doje, sudjelujete u njihovim pričama o toj temi, ispitujete ih, imate veliki plus na strani dojenja. Najlakše učimo iz iskustva i kroz priče drugih ljudi, pogotovo kada su nama pričane. A uz to, dojenje će vam postati normalno i prirodno u društvu, što je jako bitno za vas jer će kada vi postanete majka to biti jedna briga manje.

#8 Kontaktirajte IBCLC savjetnicu za dojenje

Iako većini mama koje se dobro pripreme i imaju podršku iskusnih žena oko sebe ne treba stručna pomoć savjetnice za dojenje, ipak je dobra ideja javiti se i IBCLC savjetnici za dojenje i imati njezin broj na vidljivom mjestu u slučaju potrebe jer će vam se ona moći uistinu posvetiti. Neke savjetnice imaju svoje urede, a neke dolaze doma. Na stranici njihove udruge možete pronaći popis svih savjetnica i njihove kontakte. 

#9 Podrška iskusne osobe

Dogovorite se s prijateljicom, sestrom ili nekom drugom poznatom osobom koja ima iskustva s dojenjem da vam po dolasku doma iz rodilišta dođe u posjet ili da vam ona bude osoba koju ćete zvati kada imate poteškoće.

Nekada su žene u okruženju imale vrlo dobra iskustva s dojenjem i olako pristupaju podršci sa stavom da će to ići glatko. Često puta sam porod utječe na rezultate dojenja: lijekovi u porodu, zlatni sat, odvojenost u rodilištu, dohranjivanje, fizičko i emotivno stanje majke kao posljedica tog iskustva. Sve su faktori koji uvelike utječu i zbog toga je bitno imati osobu koja zna kako podržati mamu i kada stvari ne idu glatko.

#10 Angažirajte postpartum doulu

Teško je naći ženu koja nije rekla da joj je to bila najbolja odluka u cijeloj trudnoći – uložiti u podršku tijekom i poslije poroda.

Na svadbu koja traje jedan dan uložimo toliko puno resursa, a za trudnoću, porod i babinje važemo je li nam je potrebna podrška i trebamo li si to priuštiti. Žene koje se u drugoj trudnoći odluče za doulu su one koje su najzahvalnije jer znaju što znači prolaziti to iskustvo bez takve podrške i kako je ljepše i lakše s njom.

Postpartum doula mamu priprema već prije poroda na babinje, logističkim i psihološkim planiranjem te u babinju dolazi u posjete koji su prilagođeni svakoj ženi. Zamislite dobru vilu koja vam pomaže oko bebe, doma i sebe, koja će brinuti o vama i ponavljati vam koliko je upravo to bitno da i sami radite. Koja vas razumije i uz koju smijete plakati i smijati se, jer ona zna da je babinje teško i pred njom nisu potrebne maske. To je vaša doula.

Podrška je ključ

Možda ste već napravili neke od ovih koraka, a možda su vam se neka nova vrata sada otvorila. Upravo je ovo moderni oblik one podrške kojeg su imale naše bake u svojim zajednicama. Nemojte se bojati ili sramiti uključiti u zajednicu u svom okruženju, jer dojenje je vještina koja se uči, a majčinstvo jako usamljena stvar ako ne otvorite vrata ljudima koji vam mogu pomoći.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr