Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

11 / Kristinina priča kako je izašla iz začaranog kruga slijepog vjerovanja drugima i ostvarila VBAC nakon 5 dana trudova

„Ne možeš biti samo snažna žena, trebaš imati snažno selo oko sebe.“

Kristina je u ovom razgovoru kao vodič kroz njene odluke koji nas ohrabruje da i mi preuzmemo svoj život i svoj porod u svoje ruke kao što je to ona učinila. Ušla je u dubinu problema i našeg slijepog vjerovanja stručnjacima i sustavu (ili barem osjećaja da ne „smijemo“ drugačije) i objasnila kako je ona izašla iz tog začaranog kruga.

U svom moćnom iznošenju viđenja nje same i njenog ponašanja, svega što može i treba tražiti i na što ima pravo ohrabruje sve nas da učinimo isto. Ono što mene najviše oduševljava je kako iz svake njene rečenice vidim da je prestala biti žrtva okolnosti i drugih ljudi, već je svjesno počela preuzimati odgovornost za svoj život i to je bila prekretnica i ostvarivanju poroda kakvog želi.

Poslušajte podcast u aplikacijama

ili ovdje

Kristina priča kako je ostvarila svoj VBAC

Kristinina prva priča je započela jednim slučajnim pucanjem vodenjaka pri vaginalnom pregledu u njenoj prvoj trudnoći. Taj porod je završio carskim rezom, onako kako ona nije htjela, ali ju je pogurnuo u desetljetno putovanje do idućeg poroda i potpuno druge žene koja je ona tada bila.

„Sretan rođendan, majko!“

Ona se suočila s puno toga na svom putu, od osjećaja krivnje prema samoj sebi, zamjeranja medicinskom osoblju, odbacivanja svega što se dogodilo do prihvaćanja i toga da je zavoljela svoj prvi porod. Sve to ju je pripremilo na novo poglavlje njenog života koje je počelo drugim porodom u kojem se izborila za sebe, ali ne na način da je vodila bitke, nego unutarnjim osjećajem jastva i slušanja sebe.

„Čim si odlučila krenuti putem majčinstva, već jesi najhrabrija na svijetu!“

U mnogim Kristininim izjavama ćemo se sve pronaći, od onih koje nam govore u trudnoći, tijekom poroda, a onda i mnogima koje nekada i najviše bole nakon poroda poput „Rodila si, beba je dobro, što se sada žališ?“.

Njene riječi će biti melem na ranu svim ženama koje osjećaju da ih je tijelo izdalo (o tome je Jasmina pisala), nisu nas izdala naša tijela, već okolnosti. A istovremeno jednako toliko će pružiti utjehu, prepoznavanje i snagu onima koje su prvi puta na ovom putu.

Poslušaj kako je došla iz mjesta tuge, straha i razočaranja u mjesto oprosta, vjere u sebe i afirmiranja sebe.

 

p.s. kartice koje je spomenula Kristina možeš preuzeti ispod pretplatom na naše e-glasilo

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr