Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Dosta vam je priča o strahu i boli? Upoznajte Hypnobirthing

Zamislite koliko ste puta čule zastrašujuće priče s poroda. Vaša ih je podsvijest itekako upila. Naša očekivanja igraju veliku ulogu u porođajnom iskustvu. Zašto onda ne bismo učinile da igraju u našu korist? 

Jedan od načina kako to možemo napraviti je HypnoBirthing  priprema za porođaj koja priprema trudnicu na nježno i pozitivno iskustvo porođaja.

Što se to krije iza naziva HypnoBirthing

U svijetu poznata metoda pripreme za porođaj o kojoj javno progovaraju mnoga imena (poput Kate Middleton, Jesice Albe, Angeline Jolie), kod nas još uvijek relativna nepoznanica.

HypnoBirthing Institut svjetska je istitucija koja okuplja i educira porođajne edukatore za rad s trudnicama u pripremi za opušten porođaj. Prakticirajući tehnike HypnoBirthinga tijekom trudnoće, vježbamo kako se vrlo brzo prebaciti u stanje opuštenosti kada porođaj krene i prepustiti porođaj s potpunim povjerenjem svom tijelu i svojoj bebi.

Umjesto toga, kako većina žena danas ulazi u porođaj? Sa strahom, napetosti i očekujući bolno iskustvo.

Isključivo ako smo opuštene porođaj se odvija s lakoćom i prirodno

Ako smo u panici, prestrašeni i uznemireni, tijelo će aktivirati naš simpatički živčani sustav. U strahu tijelo prima poruku da nešto nije uredu (da smo u opasnosti) i reagira ''bori se ili bježi“ odgovorom.

U tom stanju organizmu treba velika količina energije pa jetra oslobađa veću količinu glukoze potrebne za rad mišića, a i oslobađaju se hormoni stresa kortizol i adrenalin. Kolanje hormona stresa kroz tijelo u trenutku porođaja može rezultirati time da se porođaj uspori, a ponekad čak i u potpunosti zaustavi.

Zašto je važno biti opuštena u porodu

Hormon oksitocin igra vodeću ulogu u porođaju, a tijelo ga ne može proizvoditi u stanju napetosti. Kao što i njegov drugi naziv (hormon ljubavi) kaže  oksitocin se luči u trenucima ljubavi, nježnosti, vođenja ljubavi, kada se osjećamo sigurno, zaštićeno, opušteno i voljeno.

Oksitocin pokreće trudove i vodi porođaj: kako se trudovi intenziviraju, razina oksitocina u organizmu se povećava.

Paralelno s oksitocinom u našem tijelu luči se i hormon endorfin koji djeluje kao prirodno sredstvo protiv bolova. Dok povećana razina oksitocina intenzivira trudove, razina endorfina također prati trudove i ekvivalentno se povećava kako porođaj napreduje.

To znači da će endorfini umanjivati intenzitet truda kako ga mi osjetimo, ublažit će ili u potpunosti eliminirati bol!

I oksitocin i endorfin luče se u tijelu kada je aktiviran parasimpatički dio živčanog sustava  onaj koji je odgovoran za ''reakciju opuštanja'', bivanje u stanju opuštenosti i smirenosti.

Je li moguće imati porod bez boli? Ili barem, s manje boli? Itekako, ali naši strahovi i negativna očekivanja priječe nas u tome. Strah doslovno boli zato što stvara napetost u mišićima u cijelom tijelu, pa tako i onima koji su nam potrebni za rađanje. Grč smanjuje cirkulaciju i pojačava osjećaj boli. 

Sada kada znamo zašto nam je važno biti opuštena i bez straha, vjerojatno se pitate kako se možete dovesti u to stanje?

#1 Opuštenost se može naučiti 

Vježbanje, to jest ponavljanje je ključ Hypnobirthing pripreme za porod. Kroz trudnoću "treniramo" dovođenje u stanje opuštenosti kako bi se u trenutku porođaja brzo prebacili u relaksiranost i mirnoću.

Nekima je prva asocijacija na hipnozu stereotipna sliku nekoga tko pogledom prati njihanje džepnog sata, a zatim pada u trans gdje više ne zna što se događa. Hipnoza za porod nije ništa nalik tome. Vi ste opuštene, ali sasvim svjesne i preuzimate kontrolu tako što se možete opustiti unatoč tome što se možda ne nalazite u idealnim uvjetima. 

HypnoBirthing metoda za to koristi:

- tehnike disanja,

- vizualizacije,

- afirmacije,

- lagane masaže,

- vođene meditacije i druge individualno prilagođene alate.

#2 Znanje osnažuje!

Drugi dio HypnoBirthing pripreme fokusira se na sam porođaj i strah. Osvijestiti strahove, otpustiti ih i izbrisati, a njihovo mjesto ispuniti informacijama i pozitivnim osnažujućim pričama. Fraze "znanje je moć" i "strah od nepoznatog" pronalaze svoje mjesto u ovom dijelu.

HypnoBirthing polazi od pretpostavke da prođaj ne mora (i ne treba) imati strašan scenarij iz američkog filma ili iskustva susjedine prijateljice, već da može (i treba) biti nježno, osnažujuće iskustvo, trenutak u kojem se rađa novi život i trenutak koji rađa majku.

Znanstvena studija iz Australije (gdje je HypnoBirthing vrlo popularna metoda pripreme za porođaj) pokazuje nam da HypnoBirthing skraćuje trajanje porođaja, smanjuje potrebu za carskim rezom i sredstvima za ublažavanje bolova. Dvije ispitanice u istraživanju rekle su da nisu uopće osjetile bol prilikom porođaja, dok 51% ispitanica nije koristila sredstva za ublažavanje boli.

HypnoBirthing ostavlja prostora da iskusimo rađanje u atmosferi mirnog opuštanja, oslobođeni straha, što zauzvrat omogućava da mišići tijela (pa i maternica) funkcioniraju u svom prirodnom tempu. U ovom mirnom stanju, prirodni relaksanti našeg tijela, endorfini, zamjenjuju hormone stresa koji tijelo grče i uzrokuju bol. 

Pripremate li se za prirodan porođaj, želite izbjeći nepotrebne intervencije i same pronaći sredstvo za ublažavanje intenziteta trudova, HypnoBirthing priprema može biti vaš put.

Piše

author image
Kristina Vidaković
Hypnobirthing porođajna edukatorica

Kristina je porođajna edukatorica, HypnoBirthing Childbirth Educator, vječni borac za ljudska prava s posebnim naglaskom na prava žena. Trenutno je dio Erasmus+ 3P programa porođajnih edukatora.

Vlastita porođajna iskustva potvrdila su sve ono u što je duboko vjerovala  kada se žena osjeća sigurno, zaštićeno i podržano, porođaj se pretvara u snažno transformirajuće iskustvo: trenutak u kojem se rađa novi život, ali i trenutak u kojem se rodila majka.

Kroz svoj rad u ZIVIA studiju pomaže trudnicama da se osnaže, eliminiraju eventualne strahove, informiraju, osvijeste povjerenje u vlastito tijelo... pripreme za samo svoje iskustvo poroda.

Prije svega, Kristina je dvostruka mama, žena, prijateljica, voli duge šetnje šumom, masažu, putovanja, meditaciju, dobru hranu, aromaterapiju i jogu. Uživa u vremenu s Franom i Larom koje smatram svojim najvećim životnim učiteljima.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr