Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako mi eterična ulja pomažu u trudnoći i porodu

Eterična ulja su dragocjeni dar prirode koji možemo koristiti za prevenciju ili rješavanje nekih već postojećih zdravstvenih tegoba, kreiranje atmosfere u prostoru, meditaciju, osobni napredak ili za vlastiti užitak.

Da bi se eterična ulja koristila u tradicionalnoj aromaterapiji trebamo znati njihove karakteristike, tehnike i učestalost primjene te koncentracije u doziranju. To su znanja koja možemo dobiti ako se obratimo educiranom aromaterapeutu/aromaterapeutkinji ili na nekom od već brojnih tečajeva i škola aromaterapije u Hrvatskoj.

Ovdje ćemo govoriti o suptilnoj aromaterapiji, tehnici primjene eteričnih ulja koja se koristi u vrlo malim dozama pa nema opasnosti od neadekvatnog korištenja.

Suptilna aromaterapija u trudnoći i porodu

Suptilna aromaterapija oslanja se na intuiciju, vrlo moćno djeluje na suptilne razine našeg bića i posebno je blagotvorna kao podrška u raznim emotivnim i duhovnim stanjima osobe. U trudnoći će nam pomoći da lakše prođemo kroz nemire, sumnje, strahove i mnoge druge emocije koje se mogu pojaviti.

Eterična ulja koja se preporučaju za korištenje u trudnoći pripadaju cvjetnim notama i svojom vibracijom podržavaju buduću Majku. To su prvenstveno ulja ruže, nerolija, kamilice rimske, lavande, kadulje i smilja. No, svako ulje koja vama odgovara će biti dobra podrška. Ako imate iskustva s meditacijom uključite suptilnu aromaterapiju u vaš ritual.

Kako koristiti eterična ulja u trudnoći

Tehnika kojom je najlakše koristiti je suha inhalacija, odnosno kapanje male količine eteričnog ulja na maramicu.

Izaberite nekoliko eteričnih ulja iz svoje kolekcije. Sjedite na mirno, toplo i udobno mjesto, pustite nježnu glazbu i obratite pažnju na vlastito disanje. Nekoliko trenutaka mirno dišite i osjetite svoje tijelo, misli i osjećaje. Promotrite ima li negdje napetosti i osjetite emociju koja vas tišti. Uzmite eterično ulje po izboru, kapnite jednu kap na maramicu i nekoliko puta nježno udahnite. Ako vam miris ne odgovara isprobajte sljedeće eterično ulje sve dok ne nađete ono s kojim se osjećate ugodno. Nastavite udisati eterično ulje i istovremeno promatrajte što se događa s „predmetom“ vaše brige. Možda ćete primijetiti da ste se opustili, da se vaša briga smanjila ili nestala, da ste radosnija i da imate više energije. Eterično ulje će vas povezati s prirodom i vašom vlastitom intuicijom koja će vam pomoći da prepoznate potrebe svog bića tijekom trudnoće i poroda.

Napominjem da se mirisne preference mijenjaju tijekom života, ali i tijekom nekih emotivnih stanja. Možda će miris najdražeg eteričnog ulja postati odbojan kada ste ljuti ili tužni. Istražujte eterična ulja i uvijek poštujte vlastiti osjećaj. Ako vam se miris nekog eteričnog ulja trenutno ne sviđa potražite drugo, izbor je veliki i svatko će pronaći nešto za sebe.

aromaterapija u trudnoći trudnica aromaterapeut eterična ulja

Karakter eteričnih ulja

Eterična ulja su esencija biljke, na granici živog i neživog svijeta i svako ima svoju vibraciju te područje djelovanja. Predstaviti ću vam ukratko svoj osobni izbor eteričnih ulja za trudnoću i porod. Svaki aromaterapeut ima neke svoje favorite, ovo su moji:

Eterično ulje ruže se smatra kraljicom eteričnih ulja i vibrira Ljubavlju. Pomaže da Ljubav slobodno proteče kroz osobu. Možemo je koristiti kao dobrodošlicu novom biću koje se rađa kao i za jače povezivanje s partnerom.

Eterično ulje lavande vibrira energijom majčinstva. Pomaže nam da iscijelimo svoj odnos s Majkom, ali i da se sebi osnažimo za majčinstvo koje nas očekuje. Lavanda čini sve što čini majka. Njeguje, štiti, opušta, uspavljuje, vida rane.

Eterično ulje smilja jača intuitivni dio mozga, pogodan za meditacije i vizualizacije. Možemo ga koristiti u svim životnim razdobljima. Ima nježnu dječju energiju, možemo ga koristiti tijekom trudova u trenucima kada se povezujemo sa svojom bebom.

Eterično ulje mandarine donosi dječje veselje, radost i bezbrižnost, emocije koje su dobrodošle u trudnoći i porodu. Poručuje bebi da je svijet sigurno i veselo mjesto.

Eterično ulje naranče je također dobrodošlo u rađaoni jer grije hladnoću bolničkog prostora, neutralizira mirise i svi ga vole pa će ga i bolničko osoblje rado prokomentirati.

Eterično ulje limuna donosi jasnoću i fokusiranost. Dobro ga je upotrijebiti kada smo uznemireni i raspršeni. U rađaoni će pomoći da odagna mučnine koje se znaju pojaviti tijekom poroda, ali i tijekom izgona kada se majci čini da više ne može. Donosi snagu, fokusiranost i jasnoću.

Eterično ulje kadulje ima vibraciju mudre žene, pomaže ženama u svim životnim razdobljima, ali je posebno po tome što pomaže mladoj djevojci da se transformira u odraslu ženu/Majku te da se poveže sa svojom intuicijom i mudrosti.

Svoju najdražu mješavinu za žene nazvala sam „Ulje mudre žene“ i sastoji se od eteričnih ulja jasmina, naranče, lavande i kadulje. Ako mi se javite napravit ću vam ovu mješavinu, a možda ću vam odati i tajnu recepturu.

Aromaterapija i eterična ulja mogu biti saveznik i pratitelj u cijeloj trudnoći, na porodu i u babinju. Ona nam pomažu da se povežemo sa sobom i podržavaju nas u onome kako se želimo osjećati. Ako kroz trudnoću na ovaj način koristimo eterična ulja, ona nas u porodu mogu vratiti na "sretno mjesto", davati nam sigurnost i osjećaj doma iako smo u rodilištu.

Istražujte mirise kroz trudnoću i iskoristite ih kao saveznike u svojem porodu. 

 

Piše

author image
Tatjana
Doula i aromaterapeutkinja

Kada sam prvi put čula za Doule znala sam da i ja želim biti jedna od njih. Imam osjećaj kao da me cijeli moj životni put pripremao da budem Doula. Aromaterapija kojom se bavim donijela mi je neprocjenjiva znanja o ženama, njihovim emocijama i potrebama. U godinama sam kada polako postajem mudra žena, moja djeca su već odrasla i mogu se s punom pažnjom posvetiti ženama koje će me poželjeti za svoju Doulu. Bit ću uz tebe tijekom trudnoće, poroda i babinja. Kod mene možeš doći na masažu, limfnu drenažu ili neku od radionica koje organiziram da bih te što bolje pripremila za porod. Naravno, najsretnija ću biti ako mi daš povjerenje da budem tvoja podrška i pratnja na porodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr