Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako ti nitko ne može oduzeti tvoju autonomiju

Autonomija u doslovnom prijevodu znači SAMOSTALNOST.

Definicija joj je sposobnost donošenja vlastitih odluka, a da vas nitko pritom ne kontrolira.

Kako se ovo preslikava na porod? Pravo na autonomiju žena ima putem informiranog pristanka ili odbijanja nekog postupka nad njezinim tijelom, osiguravanjem privatnosti, dostojanstva, nenasilnog i nediskriminirajućeg tretmana tijekom porođaja.

Moram reći da nisam očekivala opet vaginalni pregled i da sam došla doma sva jadna i u suzama.. Znam da postoji mogućnost da mi svašta i naprave s tim učestalim vaginalnim pregledima, i u jednu ruku se osjećam zlostavljano jer me nitko nije pitao da li želim vaginalni pregled, a osjećala sam se kao da nemam ni nekog izbora.

Ne želim vas plašiti, ali ovo je svakodnevica naših rodilišta. Ovo nije autonomija. A čini se da se ona nažalost svodi na odnos osoblja prema vama.

Autonomija je kada vi donosite odluke sami ili u dogovoru s pružateljem skrbi i kada se vaše pravo da kažete NE poštuje.

Autonomija je kada pitate i dobijete dobar odgovor, autonomija je kada vas nitko ne dira ili radi vaginalne preglede bez pristanka, autonomija je kada vas se poštuje kao barem ravnopravnu, ako već ne kao onu koja najbolje poznaje svoje tijelo i bebu. Mogla bih unedogled, ali se sve temelji na osnovnim ljudskim pravima u porodu.

Možda će se vama dogoditi čarobno iskustvo porođaja u kojem će se poštovati sve vaše želje i svo osoblje će imati predivan dan. Možda. Želite li to prepustiti slučaju? Neke žene dožive takva iskustva (ili ih se takvima sjećaju), ali u stvarnosti se trebate ozbiljno pripremiti na ravnopravnu komunikaciju s osobljem.

Naše medicinsko osoblje nažalost ne prolazi nikakve edukacije niti uči u školi/na fakultetu o komunikaciji s pacijentom (makar vi kao trudnica i rodilja niste pacijentica uopće).

Kako onda možete steći autonomiju u sustavu koji imamo?

Informirajte se

Stalno pišemo o tome, ako ne znate što je i koje su posljedice neke intervencije, kako možete donijeti informiranu odluku o njoj?

Kako nas doula i aktivistica iz BiH, Dolores Radonić, podsjetila na našem online skupu o porodu:

"Ako ne znate koje su vaše opcije, onda ih ni nemate."

Prva prepreka je kako uopće znati što se sve događa u rodilištu, čini vam se da je intervencija bezbroj i da ne možete sve naučiti o njima. Nećete učiti patologiju, samo ono što se izvodi rutinski u rodilištima, a nema znanstvenih temelja čime već imate temelj za odbijanje te intervenicje. Ako pročitate vodič Svjetske zdravstvene ogranizacije i par naših blogova (brijanje, klistir, vaginalni pregledi, CTG, epiziotomija, bušenje vodenjaka) već ćete puno znati.

U našim krajevima postoji veliki strah i strahopoštovanje prema doktorima. Što ako vam kažem da oni nisu uvijek u pravu i da se prakse protiv kojih se mi ovdje još toliko borimo vani već prije 30 godina napuštene? Zbog čega težina riječi doktora prevagne protiv onog što ste pročitali od vodećih zdravstvenih organizacija (a kosi se s riječima liječnika)?

Žene zanijeme pred bijelom kutom, to nam je duboko ukorijenjeno. Ne odnosi se samo na liječnike, već na bilo kakav autoritet. Odraz je to tisućljetne ženske opresije i jedan od razloga zašto rađamo na način na koji rađamo. Razlog je i tome zašto se neke žene ne odlučuju na više djece, a neke druge odlaze s traumama kući i na idući porod. Ne bi trebalo biti tako, zato probajte na idućem pregledu ravnopravno razgovarati sa svojim liječnikom. Ovo je vježba i što to prije savladate, bit će vam bolje u porodu.

Pitajte i tražite dobar odgovor

Ako niste informirani, kako ćete znati da je odgovor koji ste dobili dobar?

Ako vam doktor predloži amniotomiju (znate li što je to?), dakle bušenje vodenjaka, kako bi ubrzao porod, što ćete vi reći? Ako ste informirani znat ćete da znanstvene studije ne dokazuju da taj zahvat uopće ubrzava porod, ali sa sobom nosi opasnost od prolapsa pupkovine (ako se bebina glava još nje spustila u zdjelicu), da ćete za 12 sati dobiti prvu dozu antibiotika, trudovi će vam biti bolniji, stres za bebu veći, a vi ćete morati ležati duže vrijeme i biti na CTG-u do kraja. Sve to naravno vodi prema još više intervencija (takozvana kaskada intervencija).

Da to niste nigdje pročitali ili saznali od svoje doule ili porođajne edukatorice, kako biste to mogli znati kada se nađete pred takvom odlukom?

Vaš je pristanak potreban za svaku intervenciju. Ako vi niste u stanju, vaša se pratnja može pobrinuti za to da se na vašem tijelu ne rade zahvati za koje niste dali dopuštenje.

Fraze koje će vam pomoći ostvariti autonomiju

1. "Meni je izrazito bitno da..."
2. "Vas nismo upoznali, tko ste vi?"
3. "Je li to utemeljeno na znanstvenim istraživanjima?"
4. "Molim vas, objasnite mi prije nego nastavite s procedurom"
5. "Trebam vremena da razmislim"
6. "Od ovoga se osjećam nelagodno"
7. "Molim vas tražite dopuštenje"
8. "Želim drugog liječnika/babicu/sestru"

Ne morate postati aktivistica, obijati vrata niti lupati šakom o stol. Samo započnite ravnopravan dijalog.

Hrabre žene

Nažalost nije mnogo (s obzirom na količinu opstetricijskog nasilja) sudskih postupaka u kojima se hrabre žene bore protiv onoga što im je učinjeno u porodu, ali neki od njih završe na Europskom sudu za ljudska prava jer autonomija jest vaše ljudsko pravo.

Tako je na primjer, Sud u slučaju Ternovszky protiv Mađarske, presudio u korist žene da je način na koji žena rađa i rodi osnovni dio njene privatnosti i autonomije: "Članak 8. uključuje fizički integritet osobe, s obzirom da je nečije tijelo najintimniji dio privatnog života. Stoga medicinska intervencija, čak i ako je minimalno važna, predstavlja uplitanje u ovo pravo".

Zato ne zaboravite kada prođete vrata rodilišta ili samo kada odlazite na pregled svojem liječniku, vaše tijelo je samo vaše i vi i samo vi imate potpunu slobodu nad njime.

Sve povrede vaših ljudskih prava možete prijaviti Rodama ovdje.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr