Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Porođajna bol: 5 utješnih činjenica koje svaka trudnica treba čuti

Porod = bol. 

Teško da ćete naći osobu koja svjesno i nesvjesno ne izjednačuje ta dva pojma. Porod je u našoj kulturi duboko prožet strahom koji je pak neraskidivo isprepleten s boli.

I premda su bezbolni porođaji sasvim mogući, realnija je opcija da ćete u svojem porodu doživjeti neku razinu boli i neugodnih senzacija.

Dobra vijest je da uz pripremu i mali pomak u percepciji ta bol nije ništa što nećete moći podnijeti

Kao ljudi prirodno bježimo od nelagode i boli, smatramo da je bol loša i da je trebamo izbjeći pod svaku cijenu. Bol nije besmislena, a u porodu još manje iz više razloga.

Porođajna bol ne može se usporediti s boli koja je posljedica ozljede ili bolesti. U normalnom porođaju s prirodnim trudovima (s dripom je druga priča), to nikad nije "najgora bol u životu" niti je nepodnošljiva.

Koliko porod boli? Umjesto toga, razmislite o sljedećem...

Odgovor na pitanje koliko porod boli je sasvim nevažno. Zašto? Skala boli sasvim je subjektivna. Koliko god priča čule (a od srca vam savjetujemo da ne slušate one strašne), vaše će iskustvo biti priča za sebe

Umjesto da unaprijed zamišljate koliko bi strašno moglo biti, zapitajte se: Zašto je bol potrebna?

#1 Bol u porodu kaže nam što se događa i kako da se krećemo

Bol u porodu je bol sa svrhom.

To je način na koji tijelo komunicira s nama i u svakom nam trenutku govori što se događa. Naša je zdjelica pomična i zbog toga kretanje u porodu ima vrlo važnu ulogu. Osim toga, beba također aktivno sudjeluje u porodu i kretanjem joj pomažemo da se bolje namjesti u porođajnom kanalu.

Ako dopustite da vam porođajna bol bude vodič, lakše ćete prolaziti kroz porod.

Što nam ta bol pokušava reći? Promijeni položaj! Senzacije koje osjećamo u porodu govore nam kako da se krećemo. Primjerice, u jednoj fazi poroda bol će olakšavati hodanje, dok će vam u drugoj više odgovarati ljuljanje na pilates lopti.

#2 Bol kaže gdje je beba

Kako porod napreduje, mijenjaju se senzacije koje žena osjeća u tijelu. Koliko ste centimetara otvoreni u porodu nije jedini niti definitivan način utvrđivanja kako porod napreduje.

Mjesto i kvaliteta senzacija ili boli (tupa, oštra, vrućina, pritisak, zatezanje) iskusnoj primalji mogu puno reći o tome gdje se beba nalazi i je li dobro namještena u porođajnom kanalu

Primjerice, dok većina žena ima bolove poput menstrualnih u donjem dijelu trbuha, druge će osjećati trudove "u leđima" koji se često povezuju s bebom koja je svojim leđima naslonjena na majčina (posterior). 

#3 Bol u porodu potiče kaskadu hormona

U porodu sudjeluju brojni hormoni koji zajedno djeluju kao uigrani orkestar u kojem svaki ima svoju dionicu. Osim svima poznatih oksitocina i adrenalina, u porodu su važni i endorfini.

Endorfini su prirodni opijati, poznati kao hormoni sreće i po tome što djeluju kao prirodno sredstvo za ublažavanje bolova. Kad u porodu nisu prisutni lijekovi, endorfini se počinju lučiti u aktivnoj fazi poroda, a njihova razina raste kako porod napreduje.

Ako ste ikad vidjeli snimku poroda gdje su žene u nekom meditativnom stanju ili sasvim euforične, to je utjecaj endorfina, a imaju i ulogu u zbližavanju mame i bebe nakon poroda.

Jeste li ikad doživjeli high nakon nekog ekstremnog fizičkog napora kao što je primjerice maraton? Sličan, samo daleko intenzivniji učinak možete očekivati u porodu.

Od boli do snage

Naša percepcija znatno utječe na to kako ćemo doživljavati porođajnu bol. Sve priče koje smo čule, naša uvjerenja i očekivanja, kulturno i obiteljsko nasljeđe.

Ne, nismo mazohistice niti mislimo da se treba vratiti u eru kad žene nisu imale opcije poput epiduralne i drugih lijekova. Na vama je da odlučite kakav porod želite. I ako ste sigurne da želite neki lijek protiv bolova, razmislite o tome kako ćete se nositi s boli primjerice prije no što dobijete epiduralnu ili nakon što njezino djelovanje popusti pred izgon. 

#4 Možete si pomoći

Što možemo napraviti? Ako znamo kako porod napreduje i što je normalno, da bol ima svoje zašto i govori nam kako se kretati, lakše ćemo podnijeti sve izazove poroda.

Ako smo u porodu smirene, sigurne i podržane, sasvim ćemo drugačije doživjeti porod.

Niste bespomoćne pred onim što se događa u porodu: vaša okolina i vaši unutrašnji resursi igrat će veliku ulogu, a na to možete utjecati.

Ako niste sigurne kako dalje, angažirajte doulu. Kad žene imaju kontinuiranu podršku doule, zadovoljnije su svojim porodom, imaju kraće porode i koriste manje lijekova. 

U svakom slučaju dobro je pronaći svoj način nošenja s boli i drugim stresnim situacijama u porodu. Naučite se opustiti i disati, to će vam puno značiti u porodu, ali i kasnije.

#5 Bol u porodu ne mora biti presudna

Malo prije smo spomenule endorfine. Paralelno s boli, u našem se tijelu stvara koktel tih i sličnih kemijskih spojeva koji nas čine da se osjećamo dobro i često će nas zaštititi od lošeg sjećanja. Žene koje su prirodno rađale vrlo često brzo zaborave na bol, ne mogu se točno sjetiti koliko je boljelo ili kažu kako to nije bilo važno. 

Bol nije isto što i patnja.

Možete osjećati porođajnu bol i ne biti izmučene njome. Isto tako možete ležati u krevetu pod epiduralnom da ne osjećate bol truda, a patiti jer ste u neizvjesnosti i zabrinute, primjerice zašto se beba ne spušta. 

Jer konačno  da, bol će biti prisutna u porodu. 

Ali isto tako, bol ne mora vladati njime, a ni vama.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr