Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Strah zbog velike bebe? Prije nego što se zabrineš pročitaj ovo.

Većina trudnoća protječe uredno, mame se osjećaju dobro i beba lijepo napreduje. Međutim, i kod njih se kako trudnoća odmiče počinju šuljati razne sumnje, možda potaknute strašnim pričama sa strane ili pak izjavama ginekologa poput one  beba je velika.

Medicinski naziv za veliku bebu je makrosomija; dok neki medicinari bebu smatraju velikom ako teži preko 4 kilograma, drugi ako teži preko 4,5 kilograma.

Zbog sumnje na makrosomiju, liječnik će možda predložiti prijevremenu indukciju ili carski rez kako bi se izbjegao potencijali rizik. Međutim, prije no što donesete informiranu odluku, razmislite odlučujete li iz pozicije straha, odnosno potrebe da se porod kontrolira i izbjegne anticipirani rizik. Problem je samo u tome što današnji model rađanja ne poznaje fiziološki porod u kojem ne treba skakati pred rudo s intervencijama. Istina je da je samo oko 2% beba rodi s težinom preko 4,5 kg, a oko 8% njih s preko 4 kg.

Vještina vs. ultrazvuk

Na Paramana obuci prošle godine upoznala sam švicarsku primalju koja već preko 20 godina radi u supsaharskoj Africi, pružajući skrb ženama u trudnoći i porodu. Težinu bebe mjeri palpacijom trbuha i kaže kako joj je najveće odstupanje mjerenja težine iznosilo tek 100 grama. Uz bebu, točno može odrediti i koliko je plodne vode uzdajući se u svoje znanje i primaljske vještine.

Kakve vještine imaju naši liječnici kod procjene veličine bebe? U većini, ako ne i svim slučajevima služe se ultrazvukom, i dok čitanje ultrazvuka jest vještina, ipak često nije precizna. Ultrazvuk je nažalost zamijenio i polako iskorijenio znanja poput ovog koje ima gore navedena primalja. Isto tako, prebacili smo se s primaljske skrbi koja je holistička i prilagođena ženi, na opstetričku u kojoj glavnu riječ vode ginekolozi-porodničari.

Velika beba od 3 kilograma

Točnost očitavanja s ultrazvuka uvelike ovisi o liječniku. Nekada se dogodi da brojke imaju odstupanja i preko 0,5 kilograma. Dogodi se da se liječnik procijeni veliku bebu koja se onda zbog toga rodi carskim rezom ili pak se pak procjeni da je dijete prosječne veličine, a rodi se beba od 4,5 kilograma. Jedno istraživanje je pokazalo da je 31 % žena rečeno da imaju veliku bebu, a samo 10 % od njih je uistinu rodilo bebu s porođajnom težinom većom od 4 kilograma. Ali ono što je još pokazalo je da su žene kojima je dijagnosticirana velika beba imale veći broj komplikacija i intervencija nego one žene koje su rodile bebe veće od 4,5 kilograma, a da to nisu niti znale. Što znači da naš trud da izbjegnemo rijetke komplikacije stvara nepotrebne komplikacije.

Neki su vještiji u čitanju ultrazvuka, neki malo manje, a budući da rodilišta funkcioniraju po medicinskom modelu gdje se na porod smatra rizičnim događajem, tijelo je odvojeno od psihe te se želi što više toga držati pod kontrolom s intervencijama. Odatle sve više dijagnoza i patologije u trudnoćama, zadržavanja u rodilištima te "kontroliranog" pokretanja poroda umjetnim oksitocinom ili carskim rezom.

Ako doktor predvidi veliku bebu temeljeno na ultrazvuku ili palpacijom trbuha, u 50 % slučajeva će biti u krivu, a i ako je beba velika, i dalje će samo dvije od deset takvih beba imati više od predviđene težine, dok će sve ostale imati manje.

5 mitova o velikim bebama:

  • Prelazak "termina". To što zacrtani datum termina prolazi ne znači da ćete odjednom imati veliku bebu. Sjetite se, u teminu ste 5 tjedana, od 37. do 42. tjedna.
  • Gestacijski šećer. Postoje sumnje da gestacijski dijabetes počeo predijagnosticirati ženama te da su granice normale sve niže i niže, bez opravdanog razloga. Jedna od deset žena rodi bebu veću od 4 kilograma. Ako imate gestacijski dijabetes vjerojatnost da će vam beba biti iznad 4 kilograma je oko 13 %, a iznad 4,5 kilograma oko 2,5 %. Žene koje brinu o razinama šećera (ako ga stvarno i imaju) si mogu prepoloviti mogućnost rađanja velike bebe prikladnom prehranom. Dakle, šećer nije garancija da ćete imati veću bebu, a pogotovo ne ako pazite na prehranu. Ako žena ima dijabetes, ovi postotci su veći, ali i dalje nisu garancija da će beba biti velika.
  • Težina majke. Žene s većom tjelesnom težinom češće imaju dijabetes koji je vezan za veće težine bebe, ali to i dalje nije garancija da će beba biti velika. S dijabetesom je šansa za bebu preko 4 kilograma oko 23 %, dok je za bebu preko 4,5 kilograma vjerojatnost oko 6 %. Dakle i dalje većina žena čak i s dijabetesom rodi djecu ispod 4 kilograma. 
  • Vaša ili partnerova veća težina kao bebe. Ako ste vi bili velika beba ne znači da će i vaša djeca biti. To je samo jedan faktor u cijeloj priči, a ne garancija da ćete imati veliku bebu. Vaše tijelo je vrlo vjerojatno savršeno spremno roditi veću bebu baš zbog toga.
  • Beba je napredna. Ako beba ima veću težinu za svoju gestacijsku dob vrlo je vjerojatno da datum termina nije dobro određen, a ne da je beba prevelika ili da je mjerenje ultrazvuka pogrešno.

Tko i kako utječe na vas?

Proći ćemo kroz par scenarija kada i kako vas briga oko bebine težine može izbaciti iz takta i potpuno promijeniti porođajno iskustvo.

Liječnik

Možda će vas na pregledu u rodilištu zateći ginekolog s napomenom da je beba već velika, reći vam da je velika težina bebe indikacija za carski rez te spomenuti i ostajanje u rodilištu ako "pređete termin" (sjetite se, u terminu ste 5 tjedana, ne samo jedan određeni datum) kako bi vas mogli promatrati. Posljedica toga će biti vaše nezadovoljstvo boravkom u rodilištu, prijetnja indukcijom te veća šansa za završavanje poroda carskim rezom budući da ste stavljeni na listu onih koje imaju indikacije za to.

Nakon dugog poroda i mojeg odbijanja intervencija, doktori su me nagovorili na carski jer su na ultrazvuku vidjeli da beba ima 4,5 kg, ali ja sam znala da nije tako velik. Rodio se sa 3,5 kg, a doktor mi je rekao da se zna da ultrazvuk nije precizan često.
- mama D.

Što možete učiniti?

Za početak, razgovarajte sa svojim liječnikom i zatražite da vam objasni prednosti i rizike. Potražite znanstveno utemeljene informacije, a uvijek možete otići po drugo mišljenje, u drugoj instituciji.

Bitno je spomenuti i ako želite VBAC (vaginalni porod nakon carskog), da težina bebe nije kontraindikacija za pokušaj vaginalnog poroda. Usputna priča: jedna doula iz UK ispričala kako je imala uspješan kućni VBA2C (vaginalni porod nakon 2 carska reza) s bebom od 5 kilograma, bez ikakvog puknuća međice. Naša tijela to mogu!

Partner

Možda vaš partner gaji određene strahove u vezi vašeg poroda, po glavi mu se vrte bebini kilogrami i grami, kako će vaše tijelo preživjeti toliku bebu, hoće li vas jako boljeti i slični scenariji. Većina njih želi da vaš porod prođe što lakše, brže i bezbolnije, bilo što što dovodi vas ili bebu u opasnost za njega je naravno veliko NE. Dakle, ako postoji opasnost zbog bebine težine, njegova logika će možda biti: nećemo riskirati, idemo radije na carski rez. Samo što ne zna da carski rez sa sobom nosi puno više rizika i komplikacija nego fiziološki vaginalni porod. Što znači da ako ga niste vi ili doula pripremili na rodilište i dobru komunikaciju s liječnicima, lako bi se moglo da će u slučaju intervencije preći na stranu liječnika, odnosno na opciju s "manje" rizika.

Što možete učiniti?

Muškarcima često trebaju brojke i znanstvene činjenice. To je u redu, dajte mu što mu treba! Gore navedene linkove može i on proučiti, pomoći mu može i doula sa svojim znanjem i iskustvima te savjetima kako bi promijenio sliku o porodu i mogućnostima vašeg tijela. Dobra je ideja i čitanje (knjiga) o fiziologiji poroda kako bi dobio vjeru u taj proces ako je nema. Odlična knjiga za tate je "Men, love and birth" Marka Harrisa, engleskog primaljca pisana baš za tate. Neka osvijesti koja je njegova glavna uloga u porodu: održavati sigurnost i razinu oksitocina visokom jer u takvim uvjetima vaše tijelo može savršeno roditi.

Iskustva drugih mama

Količina informacija kojom smo svakodnevno zasute je zastrašujuća, a pogotovo su nam dostupna necenzurirana iskustva drugih žena. Ako ste aktivni u grupama na društvenim mrežama, vrlo vjerojatno ste naišli na razne priče koje su vas pogodile. Trebate znati da vi niste te žene i da vaša priča nije kao njihova. To što ste tu i čitate ovaj tekst već je puno, jer znači da želite drugačije iskustvo i želite informirano donijeti odluku.

Shvatite iskustva žena prije vas kao pripremu za vaš porod, vi ste zbog toga što su one prošle, bilo to lijepo ili malo manje lijepo, informiranija i mudrija. Ako vas nešto preplaši iz njihovih priča, najbolje je suočiti se s tim strahom sa znanstveno utemeljenim informacijama i povjerenjem u ono što slijedi.

Vi same

Ako ste po prirodi takve da će vas bilo kakav savjet, liječnička izjava ili priča preplašiti, zapitajte se zašto je tako. Naša tijela 9 mjeseci stvaraju novi život, ali što smo bliže porodu u nama i okolini proporcionalno raste strah. Naravno da se nekada događaju nepredvidive okolnosti, ali većina trudnoća ipak protječe uredno. Tretirati sve žene kao pacijente nema smisla, kao niti pokušaj da se zaštitimo od svega što bi moglo krenuti po zlu tako što ćemo kontrolirati proces rađanja.

Stopa carskih rezova danas je vrtoglava, ne zbog toga što su naša tijela odjednom zaboravila rađati, već zbog procedura, praksi i rigidnog sustava. Idealno bi rodilišta imala stope vaginalnih poroda 90-95 %, u Hrvatskoj je danas stopa carskih oko 25 % sa konstantnim trendom rasta. Niste vi pokvarene, sustav je.

Doktorica mi je na izlazu iz amubalante rekla "U kojem ste vi ono tjednu, dosta vam je velik trbuh za ove tjedne", bez objašnjenja što to znači. Izašla sam u šoku skroz zbunjena. Srećom sam imala doktora kojeg sam mogla pitati za drugo mišljenje i doulu koja me umirila da ne brinem.
- mama I.

U usporedbi sa ženama koje nisu znale da nose velike bebe, žene kojima se sumnjalo da imaju veliku bebu (i ustisnu je bilo tako) su imale tri puta veću stopu indukcija, carskih i četiri puta veće stope maternalnih komplikacija, a razlika u distociji ramena nije postojala. 

Kao i sa svime drugime, dijagnoza velike bebe ne znači da je beba stvarno velika, a niti prevelika za vaše tijelo. Vjerujete prvo svome tijelu i svojoj bebi, a tek onda drugima. Informacije će vam pomoći da se nosite sa okolinom i sa svojim strahovima. 

Podsjetnik za kraj

  • Sjetite se, to je samo procjena, a procjena može biti kriva.
  • Potražite drugo mišljenje u drugoj instituciji.
  • Manja beba ne znači lakši porod!
  • Vjerujte svojoj bebi i svojem tijelu.

 

 

 

Zanima li vas više?

Spinning babies: vježbe koje vam olakšavaju porod!

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr