Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Tata na porodu: 5 stvari koje on treba znati (i 1 test provjere stvarnosti)

Pisale smo već o tome zašto je muškarcima ponekad teško na porodu, podijelili priču s poroda jednog tate, a sad nastavljamo s 5 stvari koje će vam pomoći da se zajedno lakše pripremite. Što on treba znati? Evo nekoliko savjeta!

#1 Biti bezuvjetna podrška

Jeste li se ikad posvađali s partnerom jer je on pokušavao pronaći rješenje za neki problem, dok ste vi samo trebali da bude tu za vas i sasluša vas? 

To je generalizacija, ali većini se slično događa u porodu. Porod je igra čekanja i strpljenja, a većina muškaraca koje znam nisu dobri u sjedenju i čekanju. U porodu se događa nešto eterično, a njemu je potrebno nešto konkretno, učinkovito i mjerljivo u centimetrima, gramima, minutama, jedinicama i otkucajima. Zbog toga su muškarci skloniji gledati u ekran CTG-a, mjeriti trudove, zatražiti lijekove s ciljem da vam pomognu, ali i osloniti se na riječ liječnika.

Pokušajte mu objasniti koliko je važno da ima povjerenja u vas, da bude vaša bezuvjetna podrška i zaštitnik vašeg prostora. On ne mora govoriti umjesto vas u rodilištu, ali može ljubazno zamoliti osoblje da pričeka s pitanjem dok vam ne prođe trud, podsjetiti vas na vaše želje i, najviše od svega, ohrabriti vas kad mislite da ne možete više.

Osjećaj ljubavi, zajedništva i odgovornosti koji nas vezuju s partnerom čine ga logičnim odabirom za pratnju u porodu. On zna što volimo, a što ne, male stvari koje nas mogu opustiti i razveseliti, kao i ono što nas brine ili živcira. On je naša podrška i osoba od povjerenja u životu, zašto se onda ne bismo oslonile na njega i u porodu?

Također je važno je li tata zaista spreman biti podrška na porodu? Možda ima averziju prema bolnicama, loše iskustvo s prijašnjeg poroda ili ne podnosi krv. Važno je da ste oboje na istoj stranici i da ste iskreni jedno prema drugome. Ako on ne želi na porod, onda to trebate poštovati jer vam jednostavno neće moći biti bezuvjetna podrška kakva treba biti.

#2 Ljubav pobjeđuje sve

Zvuči romantično, ali zapravo je sasvim znanstveno.

Glavnu ulogu u porodu ima hormon oksitocin koji se s razlogom naziva i "hormonom ljubavi", ali i "sramežljivim hormonom". To je zato što se oksitocin luči kad se osjećamo sigurno, voljeno i zaštićeno. Zapitajte se kakav vam ugođaj najviše odgovara kad vodite ljubav i nećete biti daleko od atmosfere koja je poticajna i za porod. Toplina, ugodan dodir i prigušena svjetla imaju povoljni utjecaj na lučenje oksitocina. 

Koliko ste puta čuli da se porod usporio ili sasvim zaustavio nakon dolaska u rodilište? U novoj situaciji prokolat će hormoni stresa i taj nalet adrenalina često umanji stvaranje oksitocina pa se i porod uspori. Ne brinite, porod će se ponovno pokrenuti kad se malo opustite. 

Ljubav dakle nije samo fraza zato neka vas grle, ljube i vole, sve za lakši porod!

#3 Pomogni mi da ti pomognem

Koliko će nas dobro partner podržati u porodu ovisi o tome koliko je dobro pripremljen, ali možda još više od toga – koliko je on dobar u ispunjavanju vaših potreba i inače. Vaša se komunikacija neće čudesno popraviti u porodu. Muškarci nisu dobri u čitanju misli pa neće to postati ni sad.

S druge strane, žena u trudovima također nije baš za komunikaciju. I što onda? Recite mu otvoreno što od njega očekujete prije poroda. (Pod uvjetom da i same znate što očekujete. Za početak, možete skupa ispuniti plan porođaja.) Budite verbalni, jasni i konkretni. Vaš vam partner u porodu želi pomoći, ali vrlo vjerojatno ne zna kako.

U svakom trenutku misao vodilja neka bude: "Kako joj sad najbolje mogu pokazati ljubav?". Odgovor na to pitanje može se promijeniti u bilo kojem trenutku. U jednom trenutku odgovarat će vam masaža, u drugom ćete poželjeti malo prostora.

Najbolje će vas podržati ako može biti fleksibilan i prilagoditi se vašim potrebama.

#4 Znaj što možeš očekivati

Kako izgleda porod? Što je "normalno"? Što mogu očekivati od svoje partnerice?

Ništa vas zaista ne može pripremiti za taj trenutak, ali može vam olakšati snalaženje u novoj situaciji. Za svaku fazu poroda karakteristične su različite stvari. Bit će vam oboma lakše ako znate što možete očekivati. Na primjer, da je normalno da početna (latentna) faza dugo traje u prvom porodu ili da se kod većine žena u tranziciji (neposredno prije rođenja bebe) javlja želja za odustajanjem. 

Odite na trudnički tečaj ili radionicu zajedno. Za početak, probajte proći kratku vježbu "Provjera stvarnosti: Kako ću se osjećati kad..." navedenu niže. 

Provjera stvarnosti - Kako ću se osjećati kad...

Kakav je osjećaj biti sa svojom partnericom u porodu? Isprobajte ovu vježbu*. Za stvarnu sliku situacije i osjećaja koje biste mogli imati u porodu, zamolite partnera da se zapita sljedeća pitanja.

Za njega

Cilj ove vježbe je osvijestiti svoju ulogu pomagača u porodu i uskladiti se sa svojom partnericom.

Uzmite 15 minuta za sebe. Umjesto da ih samo preletite, prođite svako pitanje s razumijevanjem. Većina navedenih situacija normalan je i sastavni dio iskustva porođaja zato pokušajte biti ozbiljni i iskreni. Odgovorite na pitanja sami sa sobom, a ono što vam je pritom palo na pamet poslije podijelite s partnericom. Slobodno i zapišite odgovore, bit će vam to lijepo sjećanje jednog dana kada već budete roditelji.

 • kaže da nas je upisala na trudnički tečaj u trajanju od 12 do 18 sati?
 • pita me da pročitam neku knjigu o trudnoći, porodu ili njezi djeteta?
 • probudi se usred noći i stenje svakih 10 do 20 minuta, misli da je porod započeo, a ja sam jako umoran?
 • osjeti nalet vode iz vagine popraćen dugim i snažnim stezanjem abdomena?
 • ne prihvati moje prijedloge kako da se opusti i bolje nosi s trudovima?
 • traži moju pomoć sa svakim trudom, a ja sam umoran i gladan?
 • pita me trebamo li ići u bolnicu?
 • proizvodi zvukove i glasove koje do sad nikad nisam čuo?
 • izrazi obeshrabrenost ("Ovo je previše teško", "Ja to ne mogu", "Koliko će još ovo trajati?")
 • čvrsto me stegne i kaže: "Pomogni mi!"?
 • povrati ili kaže da će povratiti?
 • postane vrlo napeta, grči se, pravi grimase i jauče od boli?
 • kritizira me ("Ne tako", "Ne diraj me", "Nemoj me ostavljati", "Svemu si ti kriv!")?
 • želi da joj pritisnem donji dio leđa u svakom trudu toliko da me ruke zabole?
 • kaže mi: "Želim epiduralnu"?
 • je u porodu već 12, 18 ili 24 sata, i dalje me treba, a ja sam toliko iscrpljen da ne mogu držati oči otvorenima?
 • kažu nam da je potrebno napraviti carski rez?
 • izbezumi se kad čuje da liječnik ili primalja kažu: "Vidimo glavicu!"?
 • rasplače se kad joj stave dijete na prsa?
 • pitaju me da prerežem pupkovinu?
 • pogleda me i kaže: "Ne bih ovo mogla bez tebe"?

Zajedno

Razgovarajte o tome što ste mislili i osjećali zamišljajući se u ovim situacijama. Nema pravih ni krivih odgovora. 

#5 Njezin oslonac i štit

Za razliku od uloge pratitelja na porodu koja je muškarcima evolucijski sasvim nova, ovo je nešto što muškarcima dolazi puno prirodnije – biti zaštitnik i čuvar njezinog prostora. 

Žene u porodu su iznimno osjetljive na svoju okolinu i snažno upijaju dojmove iako se ponekad čini da nisu prisutne. U trenutku kad se čini da su "otišle na neko drugo mjesto", one se prepuštaju valovima endorfina koji im pomažu lakše podnijeti trudove. U tom trenutku je svako ometanje može prekinuti fokus i učiniti trudove bolnijima. Uz to, strah, briga i napetost prenose se na ženu koja rađa. 

Što onda znači biti njezin oslonac? Umanjiti smetnje. Skloniti mobitel. U bolnici preuzeti komunikaciju i zamoliti da osoblje pričeka dok prođe trud. Podsjetiti je na disanje i opuštanje nježnim dodirom ili dubokim disanjem. Pomoći joj da se vrati u svoj ritam kad je netko prekine.

Objasnite mu koliko je važno da vjeruje u vas. Ako dođe do situacije da je potrebna neka intervencija, neka vas podsjeti na vaše želje i uvijek, ali UVIJEK bude na vašoj strani. To su trenuci u kojima se izgrađuje ili urušava povjerenje u vašem odnosu.

 

 

* Vježba je preuzeta iz The Birth Partner Penny Simkin.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr