Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Ovo je dug tekst, ovo je spor tekst. Baš kao u porodu, nema prečica.

Svaka žena je drugačija i svaki je porod jedinstven. Žensko tijelo iz prirode je stvoreno da zna začeti, gajiti i roditi dijete. Porod je kao planina na koju se treba popeti: kreće se od podnožja koje je najmanje zahtjevan, ali često i najduži dio puta, a planina zatim prelazi u sve strmiji uspon. Nakon toga dolazimo do dijela pred sam njezin vrh, fizički i mentalno najzahtjevniji dio puta.

Usporedba poroda i planine je vrlo snažna analogija za shvaćanje što se sve događa u ženinom tijelu i duhu kako ona napreduje, odnosno, kako se penje uz planinu poroda.

Dijelovi ovog bloga preuzeti su iz predavanja američke primalje Diane Whapio Bartlett, s njezinim ljubaznim dopuštenjem. Whapio je edukatorica i iscjeliteljica s preko 30 godina samostalnog primaljskog iskustva.

Njezin holistički pogled na porod uzima u obzir sve aspekte individue, uključujući tijelo, um i duh te prepoznaje njihov utjecaj na iskustvo trudnoće i poroda. Fizičko zdravlje, vrijednosti, uvjerenja, odnosi, emocionalno stanje i spiritualnost utječu na tijek trudnoće i poroda, ali i obrnuto, iskustva trudnoće i poroda utječu na tijelo, um i duh. 

Latentna faza: Nalazimo se u podnožju planine

Latentna faza je podnožje planine, početak puta. Žena zakorači na njega puno prije no što osjeti prve trudove i njezino se tijelo tjednima polako priprema za porod.

Kad se pojave prve kontrakcije, ona je obično uzbuđena i pomalo nervozna, ali sretna što je napokon došao taj dan. Razgovorljiva je i želi opisivati i dijeliti s drugima oko sebe kako osjeća senzacije u svome tijelu.  Može hodati i pričati kroz trudove. Razmak između trudova može biti različit, ali karakteristično je da su trudovi kratki i traju oko 30 sekundi, a ženin cerviks je otvoren do 4 cm.

Ono što je bitno naglasiti još jednom, ovo je tek podnožje planine, treba čuvati snagu za kasnije. A to znači, praviti se da se NIŠTA ne događa koliko god možemo.

Mnoge prvorotke nakon cijele noći ili dana ove latentne faze odluče otići u rodilište misleći da je sada stvarno već vrijeme, ali se razočaraju kad saznaju da su otvorene tek par centimetara. U Engleskoj ili Austriji bi vas vratili kući da dođe tako rano u rodilište jer ne smatraju da je porod započeo dok cerkvis nije otvoren barem 4 centimetara.

Budući da ova faza može potrajati i do 24 sata, nemojte se već prvi prvome trudu početi pripremati i iščekivati odlazak u rodilište. To će vas psihički iscrpiti, a još ste u podnožju planine.

Mame, nastavite s laganim dnevnim aktivnostima. Pijte puno vode, uzmite šalicu čaja od kamilice, pogledajte film, skuhajte ili izađite van na ručak, odmarajte, spavajte i smijte se. Partneri, volite svoje trudnice kako biste pomogli lučenje oksitocina jer će tako kontrakcije postati produktivnije. Slijedite pravilo dužine truda – dok god je trud ispod 45 sekundi, još ste u početnoj, latentnoj fazi.

Nekada porod krene pa stane, i tako danima. Žena može imati takozvane lažne ili Brackston-Hicks kontrakcije koje najčešće nisu bolne, već se osjećaju samo kao stezanje trbuha. Pripremni trudovi bole baš kao da je porod započeo, ali nakon par sati stanu. Ovo može biti znak da beba nije dobro pozicionirana te da ne može dobro ući u rotaciju i stvoriti dovoljan pritisak na cerviks da se porod nastavi. Postoje razne tehnike i vježbe koje mami mogu pomoći i u trudnoći i u porodu kako bi se beba što bolje pozicionirala i porod bio kraći.

Na našim radionicama uvijek preporučujemo parovima da prouče stranicu Spinning babies na kojoj mogu naći puno savjeta o optimalnom poziciniranju bebe.

Aktivna faza: Ona se povlači u sebe

Kako trudovi postaju intenzivniji, usklađeniji, duži i ustaljuje im se ritam, majka postaje ozbiljnija i usporenija.

Prošla je podnožje i započela pravi uspon na planinu. U aktivnoj fazi ona ne može govoriti i hodati za vrijeme trajanja truda. Oni sada zahtjevaju njezinu potpunu pozornost.

Kako porod odmiče, luči se sve više oksitocina, a skupa s njima i sve više endorfina. Endorfini djeluju kao opijati i s pravom se nazivaju i prirodnom epiduralnom

Što je žena manje ometana na ovom putovanju, to će se lakše isključiti i povući u svoje tijeloMoždani valovi se usporavaju djelovanjem endorfina i majka postaje sve manje prisutna i svjesna okoline. 

Trudovi sada traju skoro 60 sekundi i dolaze svakih 4-6 minuta, a žena je otvorena oko 5 centimetara.

Mnogima je ovo najteži dio poroda, prelazak tog mosta oko 5 centimetara. One žene koje ovaj dio puta prođu bez intervencija će najčešće imati prirodan porod. Mnogima je porod bio najintenzivniji upravo na ovom dijelu planine, a onda kada su uhvatile ritam svojih trudova i svojeg tijela su se puno lakše nosile s boli.

Majka se povlači u sebe: primjećuje što se događa oko nje, ali joj to postaje sve manje važno. Pomažu joj ritmične kretnje, topli tuš, što češći odlazak na WC i pilates lopta. Gravitacija i pokret su veliki prijatelji poroda.

Kako je na vrlo intenzivnom dijelu putovanja koji može potrajati i do 8 sati, najbitnije je da joj oni oko nje pruže sigurnost i da nitko ne prekida njezino putovanje bilo kakvim ometanjem ili očekivanjima o trajanju poroda, zvukovima ili njezinom ponašanju.

Žena u ovoj fazi poroda intuitivno traži samoću, mrak, toplinu i intimu. Sada prelazi u najdublja stanja svijesti. Trudovi su snažni i produktivni, a ona traži položaje koji joj odgovaraju i tako pomaže i sebi i svojoj bebi.

Porod je intenzivan i izazovan, ali majka nije izgubljena, ona posjeduje ono što je potrebno da pronađe svoj put. Ne trebaju joj riječi, samo potvrda osobe do nje koja joj dopušta privatnost i pruža sigurnost, iako je pokoja tiha ohrabrujuća riječ može podsjetiti da je sve u redu. Možda će željeti dodir, kontakt očima, ljekovitu moć vode ili ništa od navedenoga.

Trudovi su sve duži, traju između 60 i 90 sekundi, dolaze svake 2-4 minute, a žena je otvorena 6-8 centimetara i blizu tranzicije. 

Tranzicija: "Ne mogu više"

Majka je toliko blizu vrhu planine da ga ne vidi i ne zna da je još malo dijeli od kraja. Vrh planine je najneizvjesniji dio poroda, žena mora prizvati svu svoju snagu i znati da je partner uz nju, a da primalja drži sve pod kontrolom.

U tranziciji su trudovi dugi 80-120 sekundi te dolaze svake 2 do 3 minute, a žena je otvorena 8-10 centimetara.

Majka želi odustati, misli da više ne može, želi plakati i želi da sve prestane. S druge strane, ona je hrabrija, moćnija i odvažnija nego ikada prije u životu.

U tim trenucima bol više nije bol, prostorije više nema, ljudi više nisu oko nje, ona odlazi daleko i duboko u sebe.

Djevojka u njoj umire. Ona se povlači u sebe i zauvijek pozdravlja s jednim dijelom sebe te prepušta mjesto novoj ženi. Rađa se majka.

U ovom trenutku možda i zatraži pomoć, ali to nije prava potreba da netko nešto učini, već poziv drugima da budu svjedoci u ovoj najtežoj fazi do sada. Možda ćete se pokolebati i zatražiti intervenciju za olakšavanje boli, ali znajte da vam češće nije potreban narkotik nego podrška osobe od povjerenja. Sad ste spremni pristati na sve, a kasnije ćete možda žaliti zbog toga.

Ponekada će ženi prisustvo voljene osobe vratiti smirenost i sigurnost, gledanje u oči i zagrljaj bit će joj sigurna luka i izvor snage. Ona je sad potpuno otvorena i nalazi svoj put, svoju moć te se vraća natrag sa silama većima no što je ikada očekivala.

Smiraj: Prikupljanje snage za izgon

Smiraj pred rođenje bebe je jedna od najvažnijih faza poroda. To je vrijeme kada majka obnavlja energiju, ali i uživa u putu kojeg je do sada prešla. Kada se popne na planinu, neće se odmah spuštati dolje, uživat će u pogledu neko vrijeme.

Njezini moždani valovi su se usporili u delta valove.

To je najsporiji uzorak, koji joj omogućava ulazak u carstvo podsvijesti, dubokog znanja, razumijevanja i snažnih iskustava. Ovo je područje transformacije u kojem ona prima znanje i shvaćanje vezano da novo ljudsko biće koje donosi na svijet. Mudrost, koja je lako dostupna na ovim visinama planine i promijenjenim stanjima svijesti.

 

- Whapio

Da bi žena doživjela ovakvo iskustvo, ona se mora osjećati da nitko ne vrši pritisak niti ima očekivanja od nje, ali i da ona sama nema čvrsta očekivanja kako porod treba izgledati.

Na kraju ove mirne faze putovanja, trudovi se vraćaju, oksitocin prepušta mjesto adrenalinu, žena u trenu postane vrlo budna i spremna spustiti se niz planinu i dočekati svoju bebu.

Porod djeteta: Ljubav u najopipljivijem obliku

U ovom trenutku bebina je glavica došla do majčine međice što će potaknuti trudove tiskanja. Ovi trudovi dolaze svakih par minuta, ali su znatno kraći nego oni u tranziciji.

Žena treba biti povezana sa svojim trudovima i tiskati s njima. Dolazi nalet adrenalina koji joj daje snagu i moć potrebnu za ovu zadnju dionicu puta. Ona je istovremeno i dalje u oksitocinskom omotaču u oblacima, u isto vrijeme čvrsto na zemlji.

Ovo je predivno vrijeme neposredno prije upoznavanja bebe.

Beba aktivno radi na izlasku iz porođajnog kanala, a mama joj može pomoći tako da zauzme poziciju koju joj njezino tijelo govori da treba zauzeti. Uspravni položaji (čučanj, na koljenima, stajanje, na stolčiću) su puno prirodniji od ležanja na leđima i puno bolji za očuvanje međice jer najveći pritisak nije samo na perineumu već je raspoređen cijelom površinom.

Nakon poroda beba se stavlja majci na trbuh, oksitocin uskoro preuzima mjesto adrenalinu, a sreća i ljubav su skoro opipljivi.

Opet se javlja ona mirnoća i tišina kao pred samo rođenje, majka promatra svoje dijete te ga počinje dodirivati. I ona je sada nova žena i gleda svijet drugačijim očima.

Bebin krovotok se mijenja od fetalnog na neonatalni, započinje disanje, miriše okolinu, osluškuje, promatra i doživljava prve impresije ovoga svijeta.

U ovim trenutcima, majčin oksitocin je na najvišoj razini no što će biti u njenom životu, ona stvara neraskidivu vezu sa svojim djetetom. Beba gleda majku i zaljubljuje se u nju, a tako i majka u bebu. Nitko se ne treba miješati među njih, već samo tiho čuvati povratak iz promijenjenog stanja svijesti ponovno na ovaj svijet te čuvati njihovu privatnost i intimu.

Porod posteljice: majka i dijete započinju svoj novi život

Porod još uvijek traje jer jedan bitan dio nije rođen, a to je posteljica – predivan organ, prva djetetova prijateljica, zaštitnica i hraniteljica. Organ koji je stvoren i iz majčinih i djetetovih stanica, jedinstven u svome postojanju, a premalo cijenjen nakon poroda.

U neometanom porodu, otprilike trideset minuta do sat vremena nakon poroda majčina pozornost se prebacuje na posteljicu. U bolničkom okruženju se uz injekciju sintetičkog oksitocina (drip) posteljica odmah porađa kroz par minuta od poroda bebe. 

Beba je već pokušala dojiti, dodiruje majku kožom na kožu, a oksitocin se izlučuje kao nikada do sada u životu žene. Pupčana vrpca je otpulsirala, još nije prerezana, posteljica se već odvojila od maternice te je njen porod lak i siguran, a krvarenje je svedeno na minimum. Beba je budna i pozorna prvih sat vremena, a onda obično zaspe, nakon što je jela i zaljubila se u svoju majku koja je sada spremna i sama uzeti hranu i piće, odmoriti se i otuširati.

Tijekom sljedećih par dana majka i beba uspostavljaju svoju vezu i ritam. Tijekom ovog vremena, obitelj se prisjeća događaja u porodu. Ovo je iznimno bitno vrijeme svjedočenja i dijeljenja putovanja jedni drugima.

Babinje su vrijeme kada žena treba od svoje zajednice dobiti priznanje za svoje teško putovanje, za činjenicu da je ona sada nova žena, majka. Majka treba osjetiti da zajednica brine o njoj, poštuje je i voli nju i njezinu bebu.

***

Uskoro će početi dolaziti i drugi posjetitelji, a mi smo za to pripremile praktični vodič za posjete novorođenčetu.

 

Svaka žena i porod su drugačiji, jedna žena neće imati dva ista poroda. Stoga je sve ovdje opisano samo okvirna slika onoga što se događa na tom putovanju. Neke žene imaju iznimno brze porode, neke iznimno duge po par dana. Neke žene neće nikada imati jako duge trudove tranzicije, nekima će osjećaj tiskanja doći puno ranije dok još nisu skroz otvorene.

Tvoj porod može izgledati potpuno drugačije od ovoga, ali ne znači da tvoje iskustvo nije jednako vrijedno. Snažna si, hrabra si, kroz što god prošla.

 

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr