Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

Što radi doula?

Doula (izgovara se du-la) je ime za educiranu ženu koja pruža individualiziranu podršku prije, tijekom i nakon poroda

Doula je jednostavno tvoja osoba. Dok se svi zanimaju za bebu, mi smo tu za tebe. To je naš prvi i glavni zadatak.

Naša podrška je:

  • informativna. Pitaj nas što god te zanima o trudnoći, porodu, babinju, porođajnoj boli, praksama u rodilištu ili neugodnim detaljima za koje se ne usudiš pitati druge. Ako nemamo odgovor ili on nije u opsegu naših usluga, uputit ćemo te na provjerenu adresu na kojoj ga možeš pronaći.
  • fizička. Prije poroda proći ćemo jednostavne vježbice Spinning babies koje pomažu bebi da pronađe optimalnu poziciju za porod, a tebi olakšavaju posljednje tjedne trudnoće. Obučene smo za razne načine pružanja olakšanja od boli u porodu: tehnike disanja, rada s rebozo maramom, akupresure, masaže do jednostavnih riječi utjehe ili tišine. Sve se prilagođava tebi.
  • emocionalna. Nikad ne potcjenjujemo moć osjećaja s kojima žena ulazi u porod i kako će oni utjecati na tijek poroda. Postajanje majkom može biti turbulentno i osjećat ćeš se bolje kad te bez osude sasluša osoba koja zna što prolaziš.

Želiš li znati više, pročitaj što kažu naše klijentice ili detaljnije o tome kako te doula može podržati.

Što NE radi doula?

Kao educirane, profesionalne doule obvezale smo se svoj poziv obavljati poštujući etički kodeks i standarde prakse. Premda ćemo uvijek pokušati izići ti ususret i pružiti najbolje moguće iskustvo, uzmi u obzir što nikako ne možemo činiti u sklopu svoje prakse.

Ne izvodimo medicinske zahvateDoule nisu medicinsko osoblje, stoga ne propisujemo tretmane, ne izvodimo kliničke ni medicinske zahvate kao što su mjerenje krvnog tlaka ili temperature i otkucaja djetetova srca, vaginalne preglede ili poslijeporođajnu kliničku njegu. Isto tako ne možemo davati savjete za koje su odgovorni i nadležni liječnici.

Ne prisustvujemo neasistiranim porodimaU skladu sa standardima naše prakse možemo prisustvovati isključivo porodu na kojemu je prisutna stručna medicinska pomoć. Ako se zateknemo na porodu na kojemu odlukom majke ili obaju roditelja ne prisustvuje stručni medicinski djelatnik, morat ćemo prekinuti svoj angažman kako bismo zaštitile sebe, svoju obitelj i druge doule.

Ne odlučujemo i ne govorimo umjesto tebeKao doule ne možemo govoriti u tvoje ime niti donositi odluke umjesto tebe. Naša uloga podrazumijeva potporu, informiranje i posredništvo bez nametanja. To znači da ti pružamo informacije koje će ti pomoći da sama doneseš najbolju odluku za svoju obitelj. Učinit ćemo što možemo kako bismo olakšale komunikaciju s medicinskim osobljem i održale ozračje smirenosti.

Koju edukaciju mora proći doula?

Većina doula u Hrvatskoj pa tako i mi prošle smo DONA International obuku koja se kod nas održava od 2013. godine. DONA (Doulas of North America) je najveća organizacija doula, ali nipošto nije jedina. Jela je primjerice prošla i Paramana doula, edukaciju slavnog dr. Michela Odenta u Londonu, a Jasmina obuku za postpartum doulu Newborn Mothers Collective s Julijom Jones.

Proći obuku nije obavezno, ali je poželjno jer to douli daje dobre temelje i etički kodeks važan koji je jako važan za bavljenje ovim pozivom. Uz osnovnu obuku, doule se i dalje educiraju na raznim područjima kako bi ti pružile što bolju uslugu. Spinning babies edukacija (vježbe za bolje pozicioniranje bebe u trbuhu) samo je jedan primjer.

Zajedno s kolegicama iz susjednih država, 2019. godine suosnovale smo B Doula obuku koja je ujedno i prva regionalna obuka za doule. Ujedinile smo svoja znanja i iskustva da ženama ponudimo jedinstven progam prilagođen našem podneblju i uvjetima rađanja.

Koje su prednosti doule na porodu?

Istraživanja su pokazala kako prisustvo doule na porodu skraćuje porod i smanjuje osjećaj boli. Uz doulu se manje primjenjuju drip, vakum, lijekovi protiv boli i epiduralna analgezija, a smanjuje se i broj intervencija i carskih rezova.

Žene koje su rađale s doulom osjećaju se sigurnije, imaju više samopouzdanja i zadovoljnije su svojim porodom.

Ako te ne zanima statistika, onda pročitaj iskustva naših klijentica.

Kako i koliko se plaća doula?

Sa svojom doulom potpisat ćeš Pismo ugovora i Obrazac o povjerljivosti, a plaćanje se izvršava u dvije rate (prva kad dogovorimo suradnju, a druga do mjesec dana nakon poroda). Plaćanje se izvršava putem bankovne transakcije i uvijek izdajemo račun.

Naš Doulin paket uključuje 3 susreta prije poroda, dežurstvo od 5 tjedana u terminu poroda, porod koliko god on trajao i jedan posjet u babinju, a cijena je 3.000 kuna. Osim toga, radimo kao edukatorice i poslijeporođajne doule, a opis naših usluga i cijena pogledaj ovdje.

Kako je formirana cijena doula usluga i što točno plaćaš kad angažiraš doulu pročitaj ovdje.

Zašto potpisujemo Pismo ugovora i Obrazac o povjerljivosti?

Bez brige, nismo tako službene kao što sad zvučimo. Pismo ugovora je jednostavan dokument (bez pravnog jezika) koji opisuje tijek naše suradnje, granice douline djelatnosti i navodi detalje o plaćanju, a potpisujemo ga kako bismo od početka bile složne i transparentne u svojem odnosu. 

Uz to potpisujemo Obrazac o povjerljivosti klijentovih podataka (primjerak pogledaj ovdje) kako bismo ispoštivale GDPR i dale ti do znanja na koji način koristimo i čuvamo tvoje osobne podatke.

Želim sa suprugom/partnerom ići na porod. Zašto bih onda angažirala doulu?

Partner i doula su najbolji mogući tim! Kada u porodu dođemo k ženi, tatin izraz olakšanja na licu nam kaže sve. Doula porodu pristupa samopouzdano i bez straha, a to puno znači i partnerima koji se zauzvrat mogu više opustiti i biti bolja podrška svojoj ženi. Više o toj temi možeš pročitati ovdje.

Uz to, tate koji s doulom prođu pripremu puno se lakše nose s izazovima u porodu, od procedura i komunikacije s osobljem do načina kako pomoći ženi u trudovima. 

Istina je da u našim rodilištima u pratnji može biti samo jedna osoba, ali zato s doulom možeš dogovoriti bilo koju opciju koja ti odgovara: da budemo s tobom u trudovima kod kuće, da te otpratimo do rodilišta, budemo s tobom u rađaonici do rođenja djeteta ili se zamijenimo s partnerom u bilo kojem trenutku. 

Hoće li doula zamijeniti mog muža/partnera?

Uloga doule i partnera se upotpunjuju, ali ako partner ne želi biti prisutan u porodu doula može sasvim preuzeti ulogu podrške.

Partnerima koji žele biti na porodu lakše je kad se uz njih nalazi doula koja zna što se događa i pristupa porodu s empatijom i odmakom u isto vrijeme. Nekada se tate izgube u intenzitetu poroda, a onda je doula tu da ih smiri i vrati u njihovu pravu ulogu zaštitnika i ljubavnika. 

Doula porodu pristupa samopouzdano i bez straha, a partneri se tako mogu opustiti i "biti svoji" bez da se opterećuju što u kojem trenutku trebaju napraviti. Više o toj temi pročitaj ovdje.

Kada je u trudnoći pravo vrijeme za angažiranje doule?

Najbolje vrijeme je ono kada ti osjetiš da se želiš javiti douli! Kao najbolja praksa pokazalo nam se dogovaranje suradnje u drugom tromjesječju jer tad imamo dovoljno vremena za upoznavanje i pripremu za porod.

Nikada nije prerano, a niti prekasno – znale smo imati dogovore u posljednji trenutak, ali to je ipak više iznimka nego pravilo. Uzimamo ograničen broj trudnica mjesečno i lako se može dogoditi da smo u tvojem terminu već zauzete.

Ušla sam u termin! Je li prekasno za angažiranje doule?

Nije! Nekada je život takav da nam u posljednji čas dođe ono što trebamo.

Svakako nam se javi i vidjet ćemo što možemo učiniti za tebe. 

Prošla sam trudnički tečaj. Mislim da mi ne trebaju susreti prije poroda. Je li moguće angažirati doulu samo za porod?

Susreti prije poroda nisu samo informativne prirode. Jedna je stvar naučiti "gradivo o porodu" (kako naše tijelo funkcionira, što možeš očekivati u rodilištu i slično), a druga osjetiti samopouzdanje da u porod ulaziš s vjerom u svoje tijelo i bez većih strahova. 

Ako postavimo dobre temelje, upoznamo te i saznamo što je za tebe važno, više ćemo ti moći pomoći u porodu

U praksi smo naučile koliko je važna dobra priprema za porod i zbog toga smo odlučile da svoje usluge nudimo samo u paketu sa svim susretima osim u iznimnim slučajevima. 

Prošla sam trudnički tečaj u bolnici. Zašto mi uz to treba priprema za porod?

Mame koje prođu i bolnički i privatni tečaj za porod kažu nam da su na privatnom dobile neusporedivo korisnije informacije nego na bolničkom.

Na bolničkim tečajima je često jako puno sudionika, trudnice i partnere se uči ponašanju u rodilištu i procedurama, dok su privatni tečajevi orijentirani na ženu, njezina prava, znanstveno utemeljene činjenice o dobrim i lošim praksama, na praktični rad, vježbe pripreme za porod, pripremu i uključivanje partnera.

Mogu li doule ići u bolnicu kao pratnja? Kako medicinsko osoblje reagira na to?

Doule su u Hrvatskoj već poznate medicinskom osoblju i većina nas prihvaća jer znaju da je žena pripremljena i da je netko neprekidno uz nju. Ponekad je osoblje znalo biti suzdržano prema nama, ali nismo imale loša iskustva. Uvijek se trudimo održati ozračje smirenosti i ne miješamo se u medicinske odluke, tako da razloga za sukob nema.

Smijem li roditi kod kuće uz doulu?

Porod kod kuće u Hrvatskoj nije reguliran, ali nije ni zabranjen. Budući da su hrvatske primalje zakonom ograničene u radu izvan rodilišta, žene koje se odlučuju za porod kod kuće traže primalje iz inozemstva koje će im pružiti medicinsku skrb.

Kao doule podržavamo žene na porodu u rodilištu i izvan njega, ali u mogućnosti smo prisustvovati samo na kućnim porodima na kojima je prisutna stručna medicinska pomoć.

Doule su nemedicinsko osoblje, ne izvršavaju medicinske zadatke i nikad ne mogu biti zamjena za kvalificiranu primalju ili ginekologa porodničara. Ono što možemo je podržati te u tvojem odabiru, pomoći da se informiraš i što bolje pripremiš za svoj porod.

Koliko je doula u Hrvatskoj?

Preko 100 žena je prošlo neku obuku za doule u Hrvatskoj, ali se tek nekolicina nas time bavi profesionalno i u punom opsegu. Prema našim saznanjima, manje je od 10 obrta ili poduzeća koja pružaju neki oblik doula usluga.

Biti doula znači imati danonoćna dežurstva u terminu poroda naših klijentica i odlaziti na porod u bilo koje doba dana ili noći. Za nas je bilo nemoguće imati klasičan posao s fiksnim radnim vremenom i istovremeno pružiti kvalitetnu uslugu svojim klijenticama. Zbog toga smo se 2017. godine odlučile raditi isključivo kao doule.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr

Prijavi se

Cijena usluge iznosi {{ productPrice | number:2 }} HRK.

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.

Podatke za uplatu bankovnom transakcijom dobit ćeš na gore navedeni e-mail. Ako mail ne stigne kroz nekoliko minuta, provjeri svoj spam mail.

Nisu popunjeni svi potrebni podaci.
Kod plaćanja putem PayPal-a (ili jednom od navedenih kartica), zbog ograničenja PayPal usluge, iznos se pretvara u EUR s tečajem {{ productEURExchangeRate }} i iznosi {{ (productPrice / productEURExchangeRate) | number:2 }} EUR.
Hvala! Tvoja prijava je zabilježena.
Dogodila se pogreška :( Pokušaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr.
Dogodila se pogreška :( Ako je uplata izvršena piši nam na doula@lele.hr kako bismo provjerili tvoju prijavu.