Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Tko je doula

Tko je doula? Doula (izgovara se du-la) je ime za educiranu ženu koja pruža informativnu, fizičku i emocionalnu podršku prije, tijekom i nakon poroda. Riječ dolazi iz grčkoga i označuje pomagačicu, a zapravo je samo novo ime za tradiciju koja je postojala oduvijek – da iskusnije žene prenose svoja znanja drugim ženama i pružaju im podršku u ključnim životnim razdobljima.

Doula je jednostavno tvoja osoba. Naš je prvi i glavni zadatak – biti uz tebe! Za vrijeme svih uspona, a posebice padova toga prelijepog, ali i izazovnog razdoblja trudnoće, poroda i ranih dana majčinstva.

Kako izgleda porod u bolnici? Koliko porod boli? Kako se psihički pripremiti? Koju bolnicu odabrati? Kako se pripremiti za babinje?

Mame koje to postaju prvi put često imaju stotinu pitanja i mi smo spremne odgovoriti na svako od njih sve do posljednjega. Druge mame možda žele ponoviti lijepo ili iscijeliti loše iskustvo s prethodnog poroda. Kakva god je tvoja životna priča, odnosit ćemo se prema njoj povjerljivo i s poštovanjem.

Zapamti, nećemo ti reći što da radiš, nego ćemo ti dati potrebne informacije kako bi sama odlučila što je najbolje za tebe i tvoju obitelj.

beba model priprema za porod

Kako ti doula pomaže u trudnoći?

Naše putovanje započinje ugodnim druženjem i upoznavanjem. Puno smo puta spomenule čaj – zato što ga volimo piti, kao i razmjenjivati iskustva. Za početak utvrdit ćemo što ti je najpotrebnije i dogovoriti se za plan suradnje.

Susreti s doulom oblikuju se prema tvojim potrebama, a uključuju edukaciju o tvojem tijelu tijekom trudnoće i poroda, psihičku pripremu, plan poroda i babinja.

Tijekom trudnoće neprekidno smo u kontaktu. Možeš računati na našu podršku: mi vjerujemo u tvoje mogućnosti, u tvoje tijelo, kao i u dug, složen i predivan proces zvan trudnoća i porod.

Odgovorit ćemo na tvoja pitanja, strahove i brige. Imaš li pitanje? Pitaj svoju doulu! Ako i nemamo odgovor ili on nije u opsegu naših usluga, uputit ćemo te na pravu adresu na kojoj ga možeš pronaći.

Doula na porodu

Dugi mjeseci iščekivanja su iza tebe i s nevjericom osluškuješ svoje tijelo pokušavajući dokučiti – je li to zaista trud? Tu smo.

Vjerojatno smo posljednjih nekoliko dana razmijenile nebrojene hoće li / neće li poruke i pozive. Znaš da smo na tvoj znak spremne iskočiti iz kreveta usred noći i za sat vremena nacrtati se gdje treba.

U skladu s tvojim željama naći ćemo se u tvojem domu ili u bolnici. Doula je nemedicinska podrška, ali zato ćemo učinit što je u našoj moći da ti olakšamo tijek poroda i pomognemo umanjiti osjećaj boli. Načini za to su brojni, od masaža i raznih položaja do toplih obloga i riječi utjehe.

Svaka žena i svaka doula su različite. Svaki porod je drukčiji i zahtijeva strpljenje, prilagodljivost i improvizaciju. Može se reći da svaka doula ima svoju torbu s trikovima, ponekad i doslovno!

doula na porodu masaža lopta trudovi opuštanje

Neposredno nakon rođenja

Doula kao tiha prisutnost ostaje s tobom sat do dva nakon poroda i po potrebi pomaže kod prvog podoja.

Prvi sati i dani nakon rođenja ključni su za zbližavanje mame i bebe, uspostavu dojenja, kao i navikavanje cijele obitelji na novonastalu situaciju. To dragocjeno vrijeme je samo vaše.

Nećemo te ometati u danima neposredno nakon poroda, no znaj da imaš džoker – nazovi svoju doulu.

Doula poslije poroda

Babinje ili postpartum tradicionalno obuhvaća prvih 40 dana nakon rođenja djeteta, ali istina je da razdoblje oporavka zna potrajati i duže.

Mame trebaju podršku i tijekom sljedećih mjeseci, pogotovo nakon što prvotno zanimanje obitelji i pomagača splasne. Zato je itekako korisno razviti sustav podrške i napraviti plan za babinje prije porođaja.

Na prvom susretu nakon poroda želimo čuti kako se osjećaš. Možemo ti ponuditi svoju stranu priče s tvojeg poroda, pomoći riješiti poteškoće s dojenjem i odgovoriti na praktična pitanja u vezi s njegom bebe.

Znaj da postpartum može biti vrijeme intenzivnih, često oprečnih osjećaja i TO JE U REDU. Brinuti se o bebi velik je zadatak, a brinuti se o sebi još i veći.

doula beba spava pomoć nakon poroda

Što doula ne radi

Kao educirane, profesionalne doule obvezale smo se svoj poziv obavljati poštujući etički kodeks i standarde prakse. Premda ćemo uvijek pokušati izići ti ususret i pružiti najbolje moguće iskustvo, uzmi u obzir što nikako ne možemo činiti u sklopu svoje prakse. 

Ne izvodimo medicinske zahvate

Doule nisu medicinsko osoblje, stoga ne propisujemo tretmane, ne izvodimo kliničke ni medicinske zahvate kao što su mjerenje krvnog tlaka ili temperature i otkucaja djetetova srca, vaginalne preglede ili poslijeporođajnu kliničku njegu. Isto tako ne možemo davati savjete za koje su odgovorni i nadležni liječnici. 

Ne prisustvujemo neasistiranim porodima

U skladu sa standardima naše prakse možemo prisustvovati isključivo porodu na kojemu je prisutna stručna medicinska pomoć. Ako se zateknemo na porodu na kojemu odlukom majke ili obaju roditelja ne prisustvuje stručni medicinski djelatnik, morat ćemo prekinuti svoj angažman kako bismo zaštitile sebe, svoju obitelj i druge doule.

Ne odlučujemo i ne govorimo umjesto tebe

Kao doule ne možemo govoriti u tvoje ime niti donositi odluke umjesto tebe. Naša uloga podrazumijeva potporu, informiranje i posredništvo bez nametanja. To znači da ti pružamo informacije koje će ti pomoći da sama doneseš najbolju odluku za svoju obitelj. Učinit ćemo što možemo kako bismo olakšale komunikaciju s pružateljem skrbi i zadržale ozračje smirenosti.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr